Kada se pojavi neka dobra misao u našem umu, mi mislimo da će tako zauvek biti, ubeđujemo sebe u to, identifikujemo se sa njom. Ipak, posle nekog vremena ona prolazi, nestaje, onda s eosećamo zbunjeno - zašto ne osećamo više takvuu sreću, nalet inspiracije, volju... Sa druge strane, kada se pojavi loša misao, mi ponovo mislimo da će negativno trajati zauvek i težimo odmah da se ovoga oslobodimo, umesto da se fokusiramo na svoje emocije, radimo na njima, osvestimo ih i menjamo...

Važno je da shvatimo da emocije, raspoloženja i misli nikada nisu statične. Oni su kao oblaci, stalno se kreću i smenjuju jedni druge. Zato se ne treba poistovećivati sa njima i držati se za njih. Tada će život postati mnogo lakši: sve dok je dobro raspoloženje, jednostavno ćete uživati u njemu, ne pokušavajući da ga zadržite, već ćete samo uživati u trenutku. A kada se pojave loše emocije ili misli, nećete očajavati i potiskuvati ih, već ćete raditi na njihovom otpuštanju i znaćete da će i one proći - kao što sve prolazi i menja se kroz život.

Ovo se jednako odnosi na dobre i loše ideje - da biste bolje razumeli njihovu suštinu, evo ga primer iz života pisca Marka Tvena.

Jednom je došao u crkvu na propoved, i toliko mu se dopalo da je pomislio da nakon što je završi, svakako treba da donira crkvi 15 dolara. Ali do sredine propovedi je već odlučio da je 15 dolara previše, a da će biti dovoljno 5. I na kraju je odlučio da uopšte ništa ne donira.

Šta je pouka ove priče? Ako, na primer, dođe do besa, mi ga odmah izrazimo, čak i ne postavljamo sebi pitanje: "Da li treba uopšte da se ljurim?" "Jesam li pogrešila?" Ali dobra dela, dela ljubavi i dobrote ponekad lako odlažemo za kasnije, čak i ponekad sumnjajući posle izvesnog vremena da li ih uopšte vredi činiti.

Postoji jedna genijalna mudrost drevnih Indijanaca koju ako počnete da primenjujete, može vam dati više mira i sreće:

"Ako vam padne na pamet dobra ideja – nemojte odlagati, uradite to odmah; a ako dođe loša, onda to odložite, nikada to ne čini odmah!"

Ovu mudrost nas uči da dobre stvari vredi činiti i bez promišljanja, dok one loše i negativne stavite "na čekanje". Kada prođe impuls negativnosti, umirite se i malo razmislite, moguće je da te loše stvari nikada nećete ni uraditi. Moguće je da ćete uspeti da kanališete svoje emocije, otpustute nervozu i stres i osvestite da vi sada ovu grešku nećete napraviti! sačekajte udahnite duboko, izborojte do 10, razbistrite misli - neke odluke je dobro odložiti!

Izvor: Sensa