Pravoslavni vernici u Srbiji 9. avgusta obeležavaju praznik posvećen SvetomPantelejmonu. Prema predanju Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, kako predanje kaže, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđene pred carom Maksimilijanom. Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći. Priča o čudima koje izvodi sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu. Car Maksimilijan je odlučio da ga zatvori. Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Na Svetoj Gori čuvaju se mošti i ikone Svetog Pantelejmona, za koje vernici veruju da imaju isceliteljske moći. Manastir posvećen Svetom Pantelejmon nalazi se na Atosu, predstavlja jedan od 20 glavnih manastira Svete Gore, a naziva se još Rusikon ili Novi Rusik. Među ktitorima ovog manastira spominje se i car Lazar.

Delovi moštiju Svetog Pantelejmona nalaze se i u Beogradu, u ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Za ovaj praznik se ne vezuje puno običaja, ali postoji verovanje da je dobro započeti neki posao. Sve što danas započnete, sa optimizmom i verom da će biti dobro, može se razvijati. Pošto je Sveti Pantelejmon bio veliki putnik, postoji verovanje da je na ovaj praznik povoljno krenuti na put.


Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta.

Izvor: Sensa