Od 14. avgusta počinje Gospojinski post koji je posvećen Bogorodici, a pripada jedan od četiri velika posta koji pravoslavni vernici praktikuju u toku godine.

Počinje na praznik Svetih mučenika Makaveja, a završava se na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, odnosno na Veliku Gospojinu 28. avgusta. Vernici koji su se pridržavali posta na ovaj praznik pristupaju Svetom Pričešću, a od davnina se verovalo da na ovaj dan posebno treba da se pričeste majke i deca. Takođe, ovaj post još od naših predaka posebno poštuju žene.

Gospojinski post traje 14 dana, ali je jedan od najstrožijih postova. Što se tiče telesne strane posta, konzumira se posna hrana, bez namirnica životinjskog porekla. Posti se na ulju i vodi, osim na Preobraženje, kada se jede riba.

Duhovni post je važniji od telesnog, a podrazumeva da se treba osloboditi od negativnih i loših misli, loših dela, odnosno pročistiti svoju dušu, i umesto negativnosti, u njoj probuditi svetlost i unutrašnji mir.

Sveti Jovan Zlatoust je govorio: "Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

U postu se hranom čisti telo, a pozitivnim mislima, molitvom, zajedništvom i dobrim delima čistimo srce i pokazujemo da nam je LJUBAV najvažnija.

Izvor: Sensa