U petak, 19. avgusta, pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju PreobraženjeGospednje - jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik se obeležava na spomen događaju koji je zabeležn u Svetom Pismu, kada se Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Praznik s eobeležava za vreme Gospojinskog posta, pa se priprema posna trpeza, na kojoj se može naći riba, ali prema verovanju na današnji dan je posebno važno jesti jedno voće. Reč je o grožđu koje se deli u mnogim hramovima, simbolično u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja.

Za praznik Preobraženje takođe se vezuju razni običaji, pa tako od davnina postoji verovanje da od ovog dana nema više velikih vrućina, da se vreme menja, kao i da je ovo poslednji dan za kupanje u rekama.

Prema starom narodnom verovanju - "Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava."

Postoji običaj da na Preobraženje ne treba spavati, kako ne bismo bili sanjivi cele godine, kao i da na ovaj dan ne treba plakati, već se radosvati i sijati od sreće. Radost i nada - to su poruke ovog praznika.

Takođe, pošto se praznik obeležava tokom posta, usvajaju se neke dobre i zdrave navike, a one koje su loše, negativne i nepovoljno utiču na naše telo i dušu, treba odbaciti.

Sledeći veliki praznik nakon Preobraženje je Velika Gospoijna - dan Uspenja Presvete Bogorodice koji se proslavlja 28. avgusta.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

"OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA" Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati? Kurir televizija