Resveratrol je eliksir života, a tako ga je nazvao David Sinclair, naučnik sa UniverzitetaHarvard koji je otkrio njegova čudesna svojstva po zdravlje. Resveratrol pripada vrsti polifenola, a najviše ga ima u crnom grožđu, šljivama, malinama, brusnicama, borovnicama i drugom bobičastom voću, kikirikiju i kakau. Ipak, najbogatije ovim jedinjenjem svakako je crno grožđe - pod uticajem sunčeve svetlosti gljive se množe na kožicama grožđa i biljka proizvodi resveratrol kao sopstvenu zaštitu. Zadržava se i tokom fermentacije, pa ga ima u dobrim količinama i u crnom vinu.

Zašto je ovo jedinjenje neophodno za zdravlje? Resveratrol je jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od peroksidacije i oštećenja. Veoma je koristan za kardiovaskularni sistem, što pokazuje ipodatak da je u zemljama sa kulturom konzumiranja crnog vina (Francuska), učestalost srčanih bolesti manja. Resveratrol jača zidove krvnih sudova, smanjuje njihovu propustljivost, povećava elastičnost i podstiče normalan pritisak. Pored toga, smanhjuje rizik od plakova holesterola i krvnih ugrušaka.

Uprkos činjenici da u francuskoj kuhinji ima mnogo masne hrane, resveratrol izvrsno radi na normalizaciji metabolizma masti. Štiti jetru, reguliše nivo šećera i holesterola. Podstiče sposobnost zdravih ćelija da se obnavljaju i jača imunološki sistem organizma.

Istraživanja još pokazuju da ova supstanca podstiče dugovečnost i:

  • pozitivno utiče na cirkulaciju i smanjuje rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti
  • jača imunitet i povećava otpornost na viruse
  • pozitivno utiče na vid
  • stimuliše kolagen i mlade ćelije kože
  • ima antialergijska svojstva

Ovo je još jedan od razloga da ubacite bobičastovoće, posebno crno grožđe, u svoj jelovnik, ali i da sledeći put popijete sa još više uživanja čašu crnog vina.

Izvor: Sensa