Praznik Svete Sofije i njenih ćerki Vere, Nade i Ljubavi pravoslavni hrišćani obeležavaju 30. septembra. Sofija (čije ime znači mudrost) bila je udovica koja je u Rimu vaspitavala svoje tri ćerke. U progonima hriščana, Sofija i njene ćerke nisu htele da se odreknu svoje vere, zbog čekga su stradale. Tri dana nakon stradanja Vere, Nade i Ljubavi, umrla je i njihova majka.

Ovaj događaj opisan je u svetim knjigama, a pošto imena devojčica nisu bila poznata, dobile su simbolično imena prema tri najveće hrišćanske vrline - veri, nadi i ljubavi. O ovim vrlinama piše i Sveti apostol Pavle u Prvoj poslanici Korinćanima, "Himni ljubavi". ("A sad ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je ljubav.")

Običaji na praznik Svete Sofije i Vere Nade i Ljubavi_83480908.jpg
Shutterstock 

Za ovaj praznik se vezuju razni običaji, a najvažniji su molitva, očuvanje mira, kao i ljubavi, vere i nade u svom srcu. Stari običaj je uzdržanje od loših misli i dela, a posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom. To ne mora biti materijalan poklon, već ljubav, pažnja i pokazivanje koliko ih volimo i da smo tu uvek za njih.

Koja molitva se izgovara na praznik Svete Sofije i njenih ćerki Veri, Nadi i Ljubavi - pročitajte OVDE!

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

Sveštenik objašnjava kako se zaista treba ponašati u vreme praznika Kurir televizija