Sveti Serafim Sarovski, ruski svetitelj, živeo je kao monah u šumi, okružen divljim životinjama i samoćom. Ali kada su mnogi saznali za njegovo duhovno smirenje, dolazili su kod njega po savet. Kako se navodi u knjigama i žitiju svetitelja, njgova duhovna smirenost bila je tolika da su mu divlje zveri bile poslušne. Često su ga viđali kako iz ruke hrani velikog medveda koji mu je stalno dolazio, dok bi u tom trenutku njegovo lice bilo radosno i svetlo poput anđela. Kako se navodi, otac Serafim imao je razna iskušenja, ali je i u izazovima pokazao neverovatnu snaguduha.

Mnoge poruke i savete za život Svetog Serafima Sarovskog i danas se spominju, de dele i prepričavaju, a jedna ukazuje na vezu između telesnog i duhovnog zdravlja, odnosno uticaj emocija na fizičko stanje tela.

Prema njegovim rečima, najviše zdravstvenih tegoba kod čoveka nastaje zbog malodušnosti. Čovek postaje nezainteresovan za život, gubi smisao i svrhu - iz malodušnosti nastaje bol. Da bi sprečio bolest, važno je da se čovek raduje, da u svemu, lak i onim sitnicama koje ne primećujemo pronađe sreću i razveseli sebe.

"Raduj se i bićeš zdrav!" - rekao je Serafim Sarovski.

Isticao je i da negativneemocije mogu povećati rizik od bolesti, pa se tako treba osloboditi besa, ljutnje, razdraženosti. Ako ova osećanja doživljavate tokom dana, onda se automatski stavljate u poziciju žrtve. Umesto da u sebi razvijate negativnost i nepovoljan odnos prema drugima, zamenite ova osećanja mirom i srećom.

Zavist, ljubomora i ljutnja - pokušajte da ova osećanja ne izazivate kod sebe, ni kod drugih ljudi. Volite ljude, sebe, svoj život, radujte se svakom danu i novom iskustvu.

Kada se čovek razboli, to ne treba da shvati kao kaznu, već kao period u kojem treba da pogleda svoj život spolja, da preispita svoje odluke, poboljša se i uradi nešto bolje za sebe. To vam je dato da se možete okrenuti svojoj duši i razgovarati sa njom.

Starac Serafim Sarovski je savetovao da se čovek žali na sudbinu, da ne odustaje, već da sa strpljenjem i zahvalnošću prihvati teškoće. Radujte se, razvijajte hrabrost i ne zanemarite svoju dušu - to su neke od važnih smernica zdravog života!

Izvor: Sensa