Često čujemo da je ljubav žtva, ali to ne znači da treba potpunosti da odustanemo do sebe zbog drugih, već da naučimo da drugima pokažemo pažnju, saslušamo ih, uočimo njihove potrebe, budemo saosećajniji prema ljudima koji su u našoj blizni.

Akademik Vladeta Jerotić bio je čuveni psihijatar, profesor na Bogoslovskom fakultetu i autor više knjige koje se bave psihologijom i teologijom, govorio je često o egu, koliko je on prisutan u svakom čoveku, kao i kako se odnosi na ljubav i odnose.

"Biljka se žrtvuje za životinju, životinja za čoveka, Isus Hristos žrtvuje se za sve ljude. Eto jedna duhovna evolucija, pošto neprekidno govorimo o fizičkoj evoluciji. Postoji žrtva, moramo se žrtvovati... Naravno, ljudi će odmah skočiti i reći - "dokle više da se žrtvujemo"; "šta treba da žrtvujemo". Treba da žrtvujemo svoj ego." - objasnio je profesor Jerotić u emisiji "Agape".

Kako je ego povezan u odnosu sa drugim ljudima i sa samim sobom:

"Ono što čovek stvarno voli u sebi i kod drugoga je njegov idealni Ego čije je poreklo duboko, sa korenima i u prošlosti čovečanstva". Najviši cilj razvoja svake osobe treba da bude „…ne samo uzimanje i zadovoljavanje fizičke napetosti već i radosno davanje i predavanje sebe drugome." - reči su iz dela Vladete Jerotića.

Važno je procenjivati granice svog ega, tetirati sebe, osvestiti svoje ponašanje, odluke i postupke, ali i žrtvovati ego kada je to potrebno i duši korisno.

Izvor: Sensa