Sanjanje o nekome ko umire može biti izuzetno zabrinjavajuće. Na primer, ako ste sujeverni ili verujete u proročke snove, možda se čak i plašite da će vam se san ostvariti.
Dobra vest, prema profesionalnom tumaču snova Lauri Loevenberg, je da ovo nije san koji treba da shvatite bukvalno. Umesto da govori o stvarnoj smrti u vašem životu, ona kaže da se ovi snovi često odnose na krajeve ili promene.
Podsvestće koristiti smrt da predstavlja promenu ili kraj, jer to je način na koji nam podsvest pomaže da se pomirimo i razumemo konačnost onoga što se dešava – da nam dozvoli da se oslobodimo onoga što više nije održivo ili da nam više ne treba“, kaže Lovenberg za mindbodigreen.

Ako je u pitanju član porodice, prijatelj ili partner

Bilo da se radi o vašoj majci, partneru ili najboljem prijatelju, Lovenberg objašnjava da san da vam neko blizak umire često ukazuje da se nešto menja između vas i ove osobe, ili da se nešto u vezi sa njom menja ili završava.
Ako je to bila vaša majka, na primer, možda prolazi kroz razvod, penzionisanje ili nešto slično. Inače, kaže Lovenberg, vaši voljeni mogu predstavljati i aspekte vas samih u snu. U ovom slučaju, vaša majka može predstavljati vašu majčinsku, negujuću stranu.

Ako neko u snu umre na besmislen način

Ponekada naši snovi postanu posebno čudni kada smo pod stresom ili mnogo obrađujemo u budnom životu. Ako imate posebno čudan san i neko umre, to može ukazivati na čisti strah od promene ili gubitka.
„Ako sanjate da neko koga volite umire na neki besmisleni način, ovo nije prediktivni san – možda se samo plašite da izgubite ovu osobu, bukvalno ili emocionalno“, objašnjava ona.

Ako sanjate da gledate kako neko umire

Ako ste bili svedoci da neko umire u vašem snu, ali niste bili aktivni učesnik, Loevenberg napominje da to često predstavlja neku vrstu promene ili završetka koji se dešava oko vas koja utiče na vas ali tiče se okoline. „Svesni ste toga i to vam je važno, ali to nije vaše delo“, objašnjava ona, dodajući da se ovo može primeniti na promene koje se dešavaju na vašem radnom mestu, u vašem komšiluku ili u vašoj porodici.

Ako prisustvujete njihovoj sahrani

U nekim snovima o smrti možete prisustvovati sahrani osobe koja je umrla. U ovom slučaju, Lovenberg kaže da su sahrane način na koji slavimo život osobe i opraštamo se od nje, pa ako sanjate da ste na sahrani, verovatno ste aktivno u procesu da se rešite nečega u životu.
„Na koju situaciju ili koji deo svog života treba da stavite tačku i legnete da se odmorite?“, predlaže Lovenberg da se zapitate.

Kako prebroditi ovaj san

Ako ste sanjali o ljudima koji umiru koji su još uvek živi u stvarnom životu, pre svega, znajte da su snovi o smrti uobičajeni, pa nemojte dozvoliti da vas to iznervira. Oni ukazuju na promene.
Znajući da se sanjanje da neko umire često povezuje sa promenama ili završecima (bilo u vašem životu ili životu osobe koja je umrla u snu), tada možete tačno odrediti na koju situaciju se san odnosi. Procenite da li smatrate da je ova promena ili završetak u vašem životu dobra stvar ili je to nešto što morate da pokušate da održite u životu.
Što pre možete da se pozabavite ovom promenom u svom budnom životu, veća je verovatnoća da ćete prestati da sanjate, posebno ako je san koji se ponavlja.

Izvor: Sensa