Ko je duhovni narcis? Ovo je osoba koja koristi religiju i duhovnost da bi manipulisala drugima i povećala svoj ego. Duhovni narcis može biti bilo ko: vaš guru, duhovni učitelj, iscelitelj, učitelj joge, član porodice, roditelj ili romantični partner.

Duhovni narcisi veruju da ih njihova duhovnost stavlja iznad drugih. Oni su izuzetno harizmatični i često preuzimaju ulogu autoriteta. To im omogućava da manipulišu ljudima koji su ranjivi.

Identifikovanje duhovnog narcisa može biti veoma teško, jer oni često koriste ekstremnu suptilnost da prikriju svoje namere.

Evo pet znakova koji mogu ukazivati na to da je neko duhovni narcis:

1. Preuzima kontrolu nad životima drugih

Duhovni narcis želi da kontroliše sve, uključujući i svaku vašu vezu, jer veruje da samo on zna šta je najbolje za druge. On može da se meša u vaše privatne odnose sa drugima, koristeći svoju moć i duhovno znanje. On se pretvara da želi da vam pomogne ili podrži, ali u stvarnosti je njegov interes da vas drži pod kontrolom. On nema osećaj empatije i nije zainteresovan za deljenje različitih ideja ili mišljenja.

2. Ostavlja utisak da nikada ne pravi greške (ali kritikuje druge zbog njihovih)

Narcis nikada ne priznaje svoje greške i nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke i reči. Umesto toga, on krivi druge za svoje greške, usađujući tako osećaj krivice u one oko sebe. On ima nerealna očekivanja i nikada nije zadovoljan, što može učiniti da se osećate inferiorno.

3. Mnogo priča, ali nikada ne sluša druge

Mnogi ljudi se obraćaju duhovnim narcisima za podršku i razumevanje. Međutim, duhovni narcisi nisu u stanju da saslušaju i pruže istinsku podršku. Oni uživaju da budu u centru pažnje, glasni su i brbljivi. Ali ako ih ne poslušate ili ne poslušate njihov savet , oni se brzo uvrede i naljute, zbog čega se osećate krivim. Oni takođe mogu da zaprete isključenjem iz zajednice.

4. Stalno osuđuje druge

Umesto da podstiče saosećanje, duhovni narcis stalno kritikuje i osuđuje druge. Ponižavajući druge, jača svoj ego. Duhovni narcisi koriste svaku priliku da okrive druge za ono što vide kao nedostatke.

5. Pogrešno tumači duhovna učenja da bi opravdao svoje postupke

Duhovni narcisi govore o ljubavi, ljubaznosti i saosećanju, ali ne sprovode svoje misli u delo. Umesto toga, oni pogrešno tumače i citiraju tekstove kako bi opravdali svoje toksično ponašanje i naterali vas da dovedete u pitanje svoje znanje i razum.

Kako se nositi sa duhovnim narcisom?

Pošto se većina narcisa retko menja, najbolje je prekinuti svaki kontakt sa njima.
Pre svega, važno je prepoznati zlostavljanje duhovnog narcisa, zatim postavite granice. Ograničite kontakt sa njim i naučite da kažete ne na njegove zahteve i jasno izrazite svoje nezadovoljstvo zbog njegove intruziju na vašu privatnost i zloupotrebe. Budite što odlučniji kada postavljate granice.

Vi ste važni, zato nemojte oklevati da zaštitite svoje mentalno zdravlje.

Možda će vas zanimati i 7 rečenica koje ćete čuti samo od prikrivenog narcisa.

(Sensa.si)

BONUS VIDEO:

"PROKLELI SU IH DA NE MOGU DA UZVRATE LJUBAV" Svičević: Prepoznaćete da neko pati od narcističke traume PO OVOJ STVARI  Kurir TV