Haruki Murakami, savremeni japanski pisac, poznat je po svojoj očaravajućoj prozi, nadrealnim pričama i dubokim uvidima u ljudsku psihu. Murakamijevo delo je prevazišlo kulturne granice, donelo mu međunarodno priznanje i zaljubljenike u njegove knjige.

Pored svojih ubedljivih priča, Murakami je cenjen zbog svojih citata koji otkrivaju dubine ljudskih emocija i inspirišu na razmišljanje.

Danas je izbor najboljih citata Harukija Murakamija.

1. Ako čitate samo knjige koje svi drugi čitaju, možete razmišljati samo o onome o čemu svi drugi misle.

2. Tragedija čoveka, ma koliko to komično izgledalo, nije u njegovim manama, već u njegovim vrlinama.

3. Koliko ljudi živi na ovom svetu, svako od nas pohlepno traži nešto u drugom, a ipak ostajemo isti beskrajno udaljeni, odsečeni jedni od drugih.

4. Svako voli samovolju, ali se plaši slobode.

5. Kada dugo gledate u more, počinju da vam nedostaju ljudi, a kada dugo gledate u ljude, počinje da vam nedostaje more.

6. Ako sve ide kako želite, onda će život postati nezanimljiv.

Izazovi i nepredvidivost sastavni su elementi ispunjenog života. Kada bi sve uvek išlo po našim željama, nedostajali bi nam uzbuđenje, emocije i radost koju doživljavamo kada se nosimo sa problemima i ostvarimo ono što smo zacrtali. Život bi bio dosadan.

7. Greške su znakovi interpunkcije života, bez kojih on, kao i tekst, nema smisla.

Greške su sastavni deo života. Oni daju dubinu, kontrast i značenje našem iskustvu, baš kao što znaci interpunkcije daju strukturu i značenje rečenici. Bez grešaka, životu bi nedostajalo bogatstvo i lekcije koje dolaze iz učenja i rasta.

8. Koliko god se trudili, kada boli, boli.

9. Cela naša stvarnost sastoji se od beskrajne borbe između onoga što se zaista dogodilo i onoga čega ne želimo da se sećamo.

10. Ako neko želi da te ponizi, onda si na pravom putu.

Možda će vas zanimati i 10 pravila za uspeh u životu slavnog ruskog psihologa Mihaila Litvaka.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

"ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME" Dr Đorđević: Nemate snage da ustanete, a sve vreme se osećate krivim! URADITE OVO Kurir televizija