Svako od nas se bar jednom u životu suočio sa uvredama, provokacijama i otrovnim strelicama od strane neke osobe. Da biste održali svoje psihičko zdravlje, potrebno je da naučite kako da se adekvatno izvučete iz takvih situacija, čak i kada emocije prevladaju. Ljudi koji druge vređaju i grubi su, najčešće su sami nesrećni i potiskuju određene traume i negativneemocije u sebi.

Kako da se ophodite prema onima koji vas uvrede, povrede ili razočaraju? Jedna mudra priča daje vam odgovor:

Mudri samuraj podučavali su mlade učenike borilačkim veštinama. Sa njima je podelio svoje veštine i iskustvo. Jednog dana tokom nastave došao im je jedan mladi ratnik, koji je bio ozloglašen. Uspeo je da se proslavi po nečuvenoj smelosti i surovosti.

Mladi ratnik je voleo da provocira druge. Odabrao je svoju žrtvu i obasuo je uvredama. Pobesneli protivnik kojeg je mladi ratnik izvređao pokušao je da ga kazni. Međutim, bes koji ga je obuzeo istovremeno mu je pomutio svest. Zaslepljen njome, protivnik je pravio grešku za greškom, i kao rezultat toga, drski ratnik ga je lako savladao.

Tako je ovaj put ratnik počeo da vređa mudrog samuraja. Međutim, on nije obraćao pažnju na ovo, već je nastavio da smireno prenosi znanje na svoje učenike. Nasilnik je iznova i iznova pokušavao da uvredi mentora, ali je on ostao nepokolebljivo smiren. Na kraju, nasilnik se udaljio krajnje uznemiren, jer nije dobio željeni bes od samuraja.

Kada je agresor otišao, učenici su pitali samuraja zašto je trpeo njegove napade i uvrede. Smatrali su da je samuraj trebao da ga izazove u bitku i nauči ga važnu lekciju.

Na šta je mudri samuraj odgovorio: "Mržnju, zavist i uvrede treba tretirati kao dar koji se ne može prihvatiti. Ako ne prihvatiš poklon, kome onda pripada?"

"Pripada svom bivšem vlasniku", odgovorili su učenici.

"Na isti način, zavist i mržnja, dok ih ne prihvatite, ostaju kod onoga ko ih je doneo", objasnio je mudri samuraj.

Izvor: Sensa