Nažalost se u nekim odnosima suočavamo sa uvredama, klevetama, negativnm komentarima. Toksični ljudi mogu biti zavidni, ali kada na svojoj koži osetite da ljubomoru, bes i frustraciju duge osobe, važno je da pravilno reagujete. Konflikt nikako nije rešenje, a ova mudra stara budističkapriča može dati odgovor na tu dilemu!

Bio jednom davno jedan mudri stari samuraj. Imao je grupu učenika i učio ih mudrosti i borilačkim veštinama. Jednom, tokom nastave, došao mu je mladi ratnik, poznat po svojoj neljubaznosti i okrutnosti.

Njegova omiljena taktika bila je metoda provokacije: vređao je neprijatelja, nervirao se, prihvatao izazov, ali je usled besa pravio jednu grešku za drugom i gubio bitku.

Tako se i ovog puta dogodilo: ratnik je uzviknuo nekoliko uvreda i počeo da posmatra reakciju samuraja. Ali on je mirno nastavio dadrži čas, pokazuje veštine i uči ih lekcijama. Ovo se ponovilo nekoliko puta. Kada samuraj po treći put nije reagovao, borac se razdraženo udaljio.

Učenici su pažljivo i sa interesovanjem posmatrali šta se događa. Nakon što je borac otišao, jedan od njih nije mogao da izdrži da ćuti i pitao:

- Učitelju, zašto ste podnosili njegove napade? Trebalo je da ga izazovete na bitku!

Mudri samuraj je odgovorio:

- Kada vam neko donese dar, a vi ga ne prihvatite, kome on pripada?

"Pa onda i dalje pripada osobi koja je želela da vam da poklon." - odgovorili su učenici.

"Isto važi i za zavist, mržnju i uvrede. Dok ih ne prihvatite, pripadaju samo onome ko vam ih upućuje i zapravo se odnose na njega."

Maksimalno izbegavajte kontakte sa negativnim i tokričnim ljudima, jer zaslužujete da vas okružuju samo ljubav i dobrota. Kada se suočite sa ljubomorom, tuđim frustracijama i uvredama, napravite oko sebe štit, ne dozvolite da vas dotaknu i nepovoljno utiču na vašu energiju. U vama je moć, ne raspravljajte se, ne svetite - negativnost se vraća onima koji je emituju!

Izvor: Sensa