Svi znaju ko je Leonardo da Vinči, ali ne znaju svi da je ovaj genije imao tešku sudbinu. Rastao je bez majke, a o njegovom privatnom životu praktično nema informacija. Njegova naučna otkrića bila su neshvaćena i neiskorišćena. Njegovi savremenici ga nisu razumeli i nisu prihvatali. Ipak, bio je neverovatno svestrana ličnost koja je, između ostalog, svirala liru, umela da piše obema rukama, volela je da kuva, bila je briljantan umetnik, vajar, inženjer, arhitekta, pronalazač, naučnik, pisac i mislilac. Naravno, od takve osobe se može mnogo naučiti. Ovo je 11 važnih životnih lekcija koje treba da naučimo od Da Vinčija.

1. Ne treba celog života da budete identična osoba. Trebalo bi da tražite sebe i isprobate se u novim ulogama. Da je Leonardo zbog toga što je bio neshvaćen pao u depresiju, možda nikada ne bismo upoznali ovog briljantnog umetnika.

2. Svaka prepreka nije ćorsokak, to je prilika da se isprobate u nečem drugom. Leonardo je to u suštini radio celog svog života. On je tvrdio da se svaka prepreka može savladati istrajnošću.

3. Važno je ići svojim putem, ne gledajući druge i ne hajati šta će oni misliti. Na Leonardov otac, kao javni beležnik, dugo je pokušavao da ga uvede u porodičnu profesiju i dobro je što nije uspeo. Leonardo je smatrao da je u prirodi sve mudro osmišljeno i uređeno, svako treba da gleda svoja posla, a u toj mudrosti leži najviša pravda života.

4. Ako u nečemu ne uspete, to je dobar razlog da radite nešto drugo. Tokom godina, Da Vinčijeva interesovanja su otišla od umetnosti ka nauci. Umesto da vredno crta i slika po porudžbini i da se bogati, proučavao je i rastavljao leševe konja i ljudi, gradio avione, proučavao ishranu biljaka i još mnogo toga.

5. Sporo nije uvek loše. Da, danas živimo u eri visokog intenziteta života, želimo sve odjednom, to „sve odjednom“ prati želja za novim „sve odjednom“, nemamo vremena da uživamo u trenutku kada nešto postignemo. Kada nešto radimo dugo, efekat je ponekad iznenađujući. Autor je četiri godine slikao čuveni portret Mona Lize, „nije mogao da ga završi za kupca“, pa je portret ostao kod Leonarda, a sada ga možemo videti u Luvru. Da je to uradio na vreme i na vreme, možda nikada ne bismo saznali za ovo remek-delo.

6. Radoznalost je jedna od najboljih motivacija. Samo želja da nauči nešto novo, nezasita radoznalost, pomogla je naučniku da dođe do toliko otkrića.

7. Ne pitaj, samo uradi. Budući da je bio genije u raznim oblastima, Leonardo je mogao da veliča svoju genijalnost i da je vešto koristi. Ali on je radio po principu svakome svoje i scvakome po zasluzi.

8. Rezultat nije vezan za trenutak. Mnogi izumi i predlozi za konstrukcije nastali su ili izgrađeni vekovima nakon smrti Leonarda da Vinčija - u Engleskoj i Norveškoj postoje mostovi izgrađeni po njegovom projektu.

9. Nikada nemojte prestati da se usavršavate. Na kraju krajeva, čak i gvožđe rđa ako se ne koristi, voda koja stoji se užabi, a čovekov um uvene ako se ne koristi.

10. U sve umešajte ljubav. Leonardo je na jednoj cedulji napisao „Kao što sam već rekao, nijednog prijatelja nema kraj mene kada se osećao napuštenim,” a na poleđini dodao: „Ako nema ljubavi, šta onda?” To treba da posluži kao podsetnik da se svemu uvek doda ljubav, taj tajni sastojak koji oplemenjuje sve. Unesite ljubav u posao, odnose sa ljudima, prema sebi, u svaki dan…

11. Put ka savršenstvu je vegetarijanstvo. Ispostavilo se da je da Da Vinči bio vegetarijanac. Prorekao je da će doći vreme kada će ljudi gledati na ubicu životinje na isti način kao što gledaju na ubicu čoveka, piše tips.fits-health.com.

BONUS VIDEO:

Kada bi mrtvi velikani progovorili, evo šta bi nam danas poručili MONDO

 Sensa/Z.A.