Eterična ulja tražena su od davnina. Nekada su ih koristili šamani, iscelitelji i magovi u ritualima i ceremonijama za čišćenje prostora, zaštitu, privlačenje sreće i ljubavi. I u Bibliji se pominju mnoga esencijalna ulja, a mudraci su doneli smirnu i tamjan malom Isusu. Mirisi mogu direktno uticati na čovekovu podsvest, na funkcionisanje njegovog nervnog i endokrinog sistema, izazivajući određene emocije i stanja. Mirisi takođe utiču i na energetsko polje čoveka, čisti ga i puni pozitivnom energijom. Pored toga, ulja imaju dezinfekcioni efekat, a to znači da mogu očistiti prostor od bolesti i negativnosti na fizičkom nivou.

ulje shutterstock_2067164672.jpg
Shutterstock Magija teričnih ulja

Ulja za privlačenje ljubavi

Ružino ulje je simbol čiste i uzvišene ljubavi. Ružino ulje otvara srce za primanje i davanje ljubavi, privlači harmonične odnose. Prirodno ulje je skupo, ali dovoljno je samo par kapi - sintetičke zamerne nemaju željeni efekat.

Ulje ilang-ilanga pojačava emocionalnu vezu između partnera, budi strast i želju. Koristi se za jačanje odnosa i privlačenje romantičnih avantura. U Indoneziji se cvetovi ilang-ilanga tradicionalno koriste za ukrašavanje kreveta mladenaca. Ovo ulje takođe pruža snažnu zaštitu od zlih sila. Njegove kapi se mogu nanositi na telo ili dodati u kadu.

Vanila je ulje Venere, boginje ljubavi. Aroma vanile pomaže u stvaranju prijatne i privlačne atmosfere, pojačava osećaj privrženosti i topline u odnosima, pa je veoma korisno za spavaću sobu. 

Jasmin pomaže u oslobađanju inhibicija i daje volju mašti. Od svih esencijalnih ulja, jasmin može najjače da promeni raspoloženje i podigne samopouzdanje. Ulje je takođe neobično po tome što povećava seksualnost i duhovnost u isto vreme. Osušene latice jasmina se tradicionalno nose kao amajlija za privlačenje ljubavi. Ali zapamtite, kao u slučaju ruže: ulje koje se koristi u magične svrhe mora biti prirodno.

eterično shutterstock_2210122691.jpg
Shutterstock Magija eteričnih ulja

Ulja za zaštitu od negativnosti

Ulje lavande stvara mirnu atmosferu, tera negativne emocije i misli i čisti prostor. Od davnina se koristi za zaštitu od stresa, straha, panike. Lavanda donosi osećaj mira i tihe radosti. Monasi su ga u srednjem veku koristili da oteraju zle duhove.

Crni biber ima snažan zaštitni efekat, pomaže u odbijanju negativnih energija i spoljašnjih uticaja. Ali zbog svog oštrog mirisa, bolje je koristiti ga u mešavinama.

Ulje čempresa jača energetsku zaštitu i pomaže u prevazilaženju teških životnih situacija, štiteći od negativnih uticaja. Ovo ulje se takođe može koristiti da se olakša tuga tokom žalosti. Zbog toga se čempresi sade na grobljima.

Ulje bergamota neutrališe agresivnu energiju, čisti prostor od zlih sila i vraća duševni mir. Dobro je poneti sa sobom na putovanja. Sličan efekat ima i čaj s bergamotom.

BONUS VIDEO:

Mirišljave sveće od školjki tik tok/samishome

Sensa/Z.A.