Šta znači biti majka? Ukoliko ste žena, moguće je ste već iskusili radost majčinstva. Niko ne sumnja da je biti majka veoma teško. Da li ste ikada razmišljali o tome koliko? Da li nam majke sve govore ili još ćute o svim nedaćama našeg rađanja i odrastanja? Koliko se prijatnog i ne baš prijatnog krije u ovoj divnoj reči „majčinstvo“? Podignete veo tajne i saznajte šta su sve naše majke u stanju da sakriju od nas.

1. Plakala je zbog vas... i to mnogo puta

Majka nikada neće pričati o suzama koje je prolila. Kada je saznala da je trudna, zaplakala je. Kada se porodila, još više je plakala. Kada vas je prvi put videla, plakala je. Kada ste vi prvi put zaplakali, i ona je zaplakala. Plakala je zbog svakog vašeg pada, plakala je od ponosa, plakala je od sreće, plakala je kada ste bili povređeni i kad ste bili uvređeni. I sada često plače jer se ne javljate. Kada vam je rođendan, oseti kako su godine brzo proletele. Plače kad nešto postignete i kada ne postignete ništa. Samo vi ne znate za to.

2. Želela je "onaj" poslednji komad pite

Ranije je mogla da ga pojede sama, sada sve ostavlja vama. Ona zna da će biti mnogo srećnija ako vidi kako vi uživate u hrani, tad je sita i zaboravlja da jede.

3. Često je osećala bol

Da, mama je vrlo često u bolovima, ali neće pričati o tome. Bila je u bolovima kada te je čekala. Mučila ju je mučnina, bolela su je leđa, šutirali ste je. A tek u kakvom vas je bolu rodila... Bolovala je kad ste je ujedali za grudi, grebali, čupali kosu. I često si je tukao iz ozlojeđenosti kada si bio veoma mali. A ona je ćutala...

4. Živi u stalnom strahu

Čim je tvoja majka saznala da si rođen, počela je da se plaši za tebe. Šta ti se sve može desiti, šta može krenuti naopako. Kada si bio tek beba, plašila se da te ne povredi, plašila se tvojih padova, modrica, suza. Plašila se rana, fizičkih i psihičkih. A danas se plaši, čak i kada samo sedneš za volan automobila...

5. Ona zna da nije savršena

Majke su same sebi najveći kritičari. Znaju da niko nije savršen i dozvoljavaju svojoj deci da ne budu savršena, ali su previše strogi prema sebi. One uvek žele da budu najbolje majke na svetu za vas i ne opraštaju sebi ni najsitnije greške, njih svi roditelji ponekad prave.

6. Ona vas posmatra dok spavate

Bilo je noći kada je majka bezuspešno pokušavala da vas uspava do tri sata ujutru. Kada ste konačno zaspali, ona je premorena legla pored vas i samo vas je posmatrala... Sve majke, bez izuzetka, gledaju svoju decu kako spavaju. I nije važno koliko su umorne ili koliko ih posla čeka.

7. Nosila vas je u naručju mnogo duže nego što mislite

Proveli ste mnogo više u majčinom naručju nego prvih devet meseci pre nego što ste naučili da puzite ili hodate. Ona vas je nosila mnogo duže. Čistila je sa vama u naručju, jela je držeći vas u naručju, sa vama u naručju išla je do prodavnice i razgovarala telefonom. Ponekad je čak i spavala i držala vas u naručju... a i vi ste spavali.

8. Kad god ste zaplakali, njeno srce se raspuklo na komadiće

Svaki put kada te mama vidi da plačeš, to joj slomi srce. Jer najgore što majka može da vidi su suze svog deteta.

9. Za nju ste uvek na prvom mestu

Nauštrb svih svojih interesovanja, ona je uvek stavljala, stavlja i stavljaće vas na prvo mesto. Mogla bi da ostane bez hrane, sna, tuširanja ili odmora ako je to zahtevala vaša udobnost. Samo majka može da bude budna celu noć i da vas nosi na rukama, pa da bude budna po ceo dan i da se igra sa vama, pa čim zaspite – čisti, opere, kuva...

10. I opet bi prošla kroz sve

Najneverovatnije je da bi – i posle svega što mnogima izgleda nehumano, strašno, nepodnošljivo - vaša majka to prošla još stotinu puta, bez oklevanja!

Sve pomenuto čini naše majke najneverovatnijim, jedinstvenim i najdražim. Neverovatna je silina majčine ljubavi.

BONUS VIDEO:

MAJČINSTVO JE MOGUĆE I POSLE ČETRDESETE: Ovo je gornja granica kada žena može da pristupi vantelesnoj oplodnji! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 Sensa/Z.A.