Otac Predrag Popović je sveštenik SPC čije propovedi na društvenim mrežama prati na stotine hiljada ljudi. On svojim govorima, primerima i iskustvom iz dugogodišnje službe doprinosi da bolje razumemo stvarnost i pravoslavnu veru. Otac Predrag svojim rečima i delima podstiče na razmišljanje i delanje.

O porodici i deci, suštini i smislu života, o tome čega treba da se oslobodimo da bismo bili srećni... mnogo se korisnih stvari može naučiti od oca Pređe, duhovnog  influensera. Nedavno je u videu na Instagramu ispričao priču o smislu života koji brzo prođe, o kompromisu koji svi pravimo i žaljenju koje osetimo kad shvatimo da je vreme nemoguće vratiti.

"Imami primer čoveka koji živi život onako kako su njegovi roditelji njemu rekli. Da završi školu, da bude dobar, da se oženi ili uda. Idu pitanja: ’Kada ćeš da se udaš?’, ’Kad ćeš da se oženiš?’. Kada to obaviš, onda sledi ’Kada ćeš da rodiš dete?’, pa kada i to dobiješ, onda pitaju ’Kad će drugo? Kad će treće?’ Kad se to odradi, ti se trudiš kao mlad čovek nešto i da stvoriš, nešto i da napraviš, za decu, za porodicu, kad ćeš ako nećeš kad si mlad. Nemaš kad (vremena) za mnoge važne stvari. Tu porodicu ne vidiš zato što opet gledaš da nešto stvoriš, da nešto imaš. Kad to prođe, onda dođu unučići, i za tili čas ti dođeš u neko doba, i onda kreneš da razmišljaš šta si u životu uradio, šta u životu nisi uradio. Pa si onda shvatio da si mnogo puta u životu nešto želeo, a da ti se to nije dozvolilo zato što su ti rekli ’nemoj ovo, nemoj ono’, 'ovi će da kažu ovo', 'oni će da kažu ono'. I tako čovek pravi kompromise, i onda negde u nekom trenutku shvata da je debelo negde pogrešio. Pravio si kuću, propustio si porodicu. Deca su odrasla, otišla su od kuće, ostala ti kuća. Kaže meni čovek: ’Oče, mene deca ostavila!’ Šta si ulagao, u šta si ulagao, šta si radio, to i imaš. Šta se žališ sad?“, završio je otac Peđa ovu poučnu priču o životu koji začas prođe i koji treba živeti po svojim a ne po tuđim pravilima i željama.

 BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.