KAKO SU ŽENE NEKAD PRIVLAČILE PRAVU LJUBAV NA LAZAROVU SUBOTU: Verovale su da ovako teraju lošu energiju!

Za Lazarevu subotu vezuje se lep narodni običaj u kome učestvuju neudate devojke iz sela

Shutterstock

Osam dana pre obeležavanja Uskrsa Srpska pravoslavna crkva slavi Lazarevu subotu, uoči praznika Cveti. Lazareva subota je posvećena pravednom Lazara, Isusovom sledbeniku, koga je on vaskrsnuo iz mrtvih.

U narodu postoji mnogo običaja za ovaj dan, a jedan je ritualna povorka- lazarica. Postoji verovanje da je prvi put nastala za vreme cara Lazara i da se od tada održava svake godine na njegov imendan. Specifičnost ovog običaja je što povorku čine devojke stasale za udaju.

To je bila prilika da se pokažu u selu porodicama koje su imale sinove za ženidbu, a njihove ritualne pesme pevane su i da oteraju zlo, privuku sreću, blagostanje i ljubav.

Povorka je išla od kuće do kuće, na čelu s Lazarom i Lazaricom. Lazar je bila devojka obučena u muško odelo, s oružjem, dok je Lazarica nosila svečane haljine i veo koji joj je prekrivao lice. Ispred svake kuće Lazar i Lazarica su plesali, dok su ih ostale devojke iz povorke pratile pesmama. Nakon toga, domaćini bi ih bogato darovali, najčešće hranom. Verovalo se da lazarice imaju moć i da će njihovim bogatim darivanjem moći da privuku sreću i blagostanje, stoga su bili posebno darežljivi i gostoljubivi. Ovaj običaj zadržao se u mnogim mestima sve do današnjih dana.

 Izvor: Sensa