Pravoslavni vernici u Srbiji 3. aprila 2022. godine započinju Cvetnu nedelju, odnosno šestu sedmicu Vaskršnjeg posta. U ovoj sedmici obeležavaju se tri praznika - Blagovesti, Lazareva subota (Vrbica) i Ulazak Isusa Hrista u Jesusalim (Cveti).

Iza ove nedelje, sledi sedma nedelja posta na kraju koje se proslavlja Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Prema običaju, već u ovoj, Cvetnoj nedelji, treba da se radujemo, da razvijamo optimizam i lepa osećanja.

U Cvetnoj nedleji se proslavljaju Cveti, dan kada se osvećuju palmine grančice, kod nas su to grančice vrbe, jer je vrba među prvim biljkama koja ima pupoljak. Prema svetim spisima, kada je Isus Hrist na magarcu ušao u Jerusalim, ljudi su nosili i prostirali palmine grane.

Takođe, proslavlja se i Lazareva subota, prazanik u spomen na vaskrsenje Lazara koje je zapisano u Novom Zavetu. Cvetna nedelja je posvećena radosnim vesima, jačanju vere, nade i optimizma. Zato je važno da u tom duhu dočekamo i Vaskrs.

Takođe, običaj je da se za važne praznike u ovoj nedelji bere sveže cveće, prave venčići od vrbe, ali najbitnija je molitva, dobra volja i ljubav.

Izvor: Sensa