Do svoje četrdesete godine, ja sam sastavio tužan spisak svojih propalih odnosa, zbog koga sam verovao da je ljubav književna izmišljotina, fantazija ovekovečena u Holivudu. Ali, bez obzira na to, budući da mi je nedostajalo to fiktivno iskustvo, nisam odustao jer sam osećao da "treba da" nastavim potragu za ljubavnom vezom.

Sredinom 80-ih godina, našao sam se na Karibima, sa prekrasnim, dobro plaćenim poslom, živeo sam u fenomenalnoj vili sa bazenom na privatnoj plaži sa pogledom na zalazak sunca. Mogao sam da uputim najfantastičniji poziv tipa: "Hej, dođi da se družimo u mojoj karipskoj vili". Pokušao sam par puta i nije upalilo, ali nisam odustajao.

Jednoga dana, u jedriličarskom klubu, upoznao sam ljupku ženu koja je plovila Karibima sa prijateljima. Ručali smo, popili nekoliko pića i ja sam, pun nade, izneo svoj fantastičan poziv. Nakon nekoliko trenutaka tišine, pogledala me u oči i rekla: "Ne mogu da budem sa tobom... ti si previše zahtevan". Iako me njen odgovor u sekundi ostavio bez daha, iskreno sam rekao: "Hvala ti, to mi je trebalo!"

Čarobna transformacija

Hodajući plažom prema kući, razmišljao sam o njenom odgovoru koji me potresao. Previše zahtevan i željan? Zdrav sam, imam novca, sjajan posao, živim u divnoj vili. Iznova i iznova sam mislio: "Zašto ne mogu da budem srećan sa svim divnim stvarima koje već imam?" Umesto oplakivanja onoga što nemam, počeo sam da usmeravam svoju pažnju na zahvalnost zbog "darova" koje sam već imao.

Uskoro sam bio toliko zaokupljen uživanjem u svom životu da mi više nije nedostajala partnerka. U procesu se dogodilo nešto čarobno. Počeo sam da volim sebe. Pre toga, kada bih ugledao sebe u ogledalu, kroz glavu bi mi prolazio niz mana. To su bili moji podsvesni programi koji su me sabotirali, a stekao sam ih u detinjstvu koje je bilo daleko od savršenog. Uskoro sam mogao da pogledam svoj odraz u ogledalu i da cenim pozitivne osobine koje sam stekao u životu.

Reprogramiranje podsvesnih uverenja

U procesu reprogramiranja svojih podsvesnih uverenja, zamenjujući negativne programe pozitivnim afirmacijama, doživeo sam čarobnu transformaciju. Kada sam naučio da volim sebe, moj život se čarobno preobrazio od čistilišta do raja na zemlji.

Zanimljivo je to da se u mom životu, otkada nisam osećao potrebu za suprugom, pojavilo mnogo divnih potencijalnih supruga. Uspeh ove transformacije okrunjen je 20-godišnjim iskustvom medenog meseca sa mojom životnom partnerkom, Margaret.

Ljubav ili zavisnost?

Lekcija koju sam dobio je vrlo duboka. Da bismo iskusili ljubav u ovom svetu, prvo moramo mi sami da budemo ljubav. U suprotnom, naše veze su zavisničke. U zavisnosti od toga da nam druga osoba daje ljubav koju tražimo. Zanimljivo je da, u programima promene uverenja u kojima sam učestvovao između 80 i 90 odsto učesnika nema pozitivan rezultat uverenja "Ja volim sebe."

Želim vam svima da možete da stanete ispred ogledala bez kritika upućenih sebi, i da iskreno sebi kažete: "Volim sebe." Kada vaše energetsko polje vibrira na frekvenciji ljubavi, kroz skladnu rezonancu, naći ćete se uronjeni u svet mira, sklada i naravno, ljubavi.

Izvor: Sensa.hr