Kolumnistkinja novina Plejn Diler u Klivlendu sakupila je sve svoje životne lekcije u knjigu pod nazivom "Bog nikada ne trepće" (Vulkan izdavaštvo). Predstavljamo vam izvod i sažetak iz lekcije 26: Kada naiđe takozvana katastrofa zapitajte se: hoće li ovo biti bitno za pet godina?

Uzmite bilo kakav takozvani problem, katastrofu ili krizu i upitajte se: "Hoće li ovo biti bitno za pet godina?"

Odgovor je uvek ne.

Setite se vremena u školi. Bilo mi je potrebno 12 godina dok nisam diplomirala. Da li je sada bitno što je toliko dugo trajalo? Nije.

Želela sam da budem šumski čuvar, a za to mi je bilo potrebno 25 bodova iz hemije. Na prvom ispitu sam pala. Takođe, dobila sam jedva dovoljne ocene iz zoologije i dečje psihologije. U to vreme sam smatrala da je to potpuni neuspeh. A onda je postalo još gore. Zatrudnela sam i ostavila studije. Ali kada sam se vratila šest godina kasnije, pokazalo se da fakultet ima popravnu politiku. Poništili su loše ocene. Nisu mi kvarile prosek, a ionako sam odabrala drugi smer.

Često se mučimo zbog sitnica.

Imate strašnu glavobolju, grozne grčeve ili ozbiljnu upalu sinusa, pa vam je teško da ustanete iz kreveta. Čitavu noć ste se prevrtali i okretali, pitajući se da li da se javite na posao da ste bolesni. Javite. Za pet godina, hoće li biti bitno što ste uzeli jedan slobodan dan?

........

Koristite ovaj pristup na razgovorima za posao, izlascima ili sa ocenama. Hoće li biti bitno za pet godina? Ili pet meseci? Ili pet minuta? Najverovatnije neće.

A šta ako je nešto ozbiljnije? Ako je nešto stvarno bitno? Ako utiče i na druge ljude? Pitanje o pet godina funkcioniše i tada. Ponekada morate da pogledate put pred sobom i da se upitate: "Da li će ovaj problem, situacija ili incident biti bitni za pet godina?"

Izvor: "Bog nikad ne trepće - 50 lekcija za teške životne trenutke", Redžina Bret (Vulkan izdavaštvo)

Bog nikada ne trepće, Redžina Bret, Vulkan izdavaštvo.jpg
promo Vulkan