Milan Kundera, jedan od najpoznatijih književnika svih vremena, umro je u 94. godini. Rođen je u Brnu 1929. godine, a 1975. je kao disident emigrirao Francusku. Kritika komunizma bila je česta tema njegovih dela, a pisao je na češkom i francuskom jeziku. Nepodnošljiva lakoća postojanja, Šala, Smešne ljubavi i Oproštajni valcer samo su neka od njegovih velikih dela, a u nastavku donosimo 10 poznatih citata po kojima ćemo ga pamtiti:

1. Ljudi od svojih patnji beže najčešće u budućnost. Zamišljaju na stazi vremena crtu iza koje sadašnjih muka više neće biti.

2. Ljubav je čežnja za našom vlastitom izgubljenom polovinom.

3. Kada bi voljena osoba stalno bila prisutna, bila bi, u stvari, prisutna samo u svojoj neprestanoj prolaznosti, koju je moguće zaustaviti samo u trenucima usamljenosti.

4. Sreća je želja za ponavljanjem.

5. Prijateljstvo je za mene bilo dokaz da postoji nešto jače od ideologije, vere, nacije.

6. Ah, ne, ni jedna ljubav ne može preživeti u tišini.

7. Za dobro ovog sveta nije potrebno da anđeli steknu prevlast nad demonima (kako sam mislio dok sam bio dete), nego da moć obe strane bude približno izjednačena.

8. Moguće je da nismo u mogućnosti da volimo upravo zato što želimo biti da budemo voljeni, jer želimo da nam drugi daju nešto (ljubav), umesto da mu se približimo bez zahteva i želeći samo njegovu prisutnost.

9. Ako život može da bude umetničko delo, čemu onda služe umetnička dela?

10. Voditi ljubav sa ženom i spavati sa ženom su dva odvojena osećanja, ono prvo je požuda, ovo drugo je ljubav.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: