Pisanje CV-a uvek izaziva dileme, a kada ga sastavljamo u potrazi za novim poslom, tragamo na Internetu za raznim šablonima, preporukama i savetima. Kako da napravite dobar CV, onaj koji će o vama ostaviti najbolji utisak kod potencijalnog poslodavca?

Jedna žena je uporno tražila posao, a poslodavci su je odbijali. Nikako nije mogla da se zaposli, a u jednom trenutku je počela da sumnja na diskriminaciju - da li je odbijaju zato što je žena?

"Imam četiri godine iskustva u zaštiti kompujterskih sistema i pokušavam da promenim kompaniju. Stalno šaljem propratna pisma i biografiju, ali bez željenog odgovora", objavila je ova žena koja je i više nego dovoljno kvalifikovana.

Poslodavci su često govorili da je njihov tim sastavljen od mlađih muškaraca, a odgovarali joj da uprkos njenom iskustvu traže radnika drugačijeg tipa...

Nakon što je iznova i iznova proživljavala isto, odlučila je da sprovede mali eksperiment tako što je napravila lažni muški CV i propratno pismo da vidi da li će dobiti iste odgovore kao pre. U CV-u je navela svoje radno iskustvo, ali bez dodatnih sertifikata i usavršavanja koje je imala i predstavljala u svom pravom CV-u.

Kada je prosledila kompanijama mejl sa CV-om, nije očekivala da će eksperiment uspeti, ali onda su poslodavci jedan za drugim krenuli da je zovu. To je dokazalo da je bila u pravu - nisu hteli da je zaposle jer je žena, što je nedopustivo. Kada se javljala na telefon, namestila je preko aplikacije muški glas, a zatim se na razgovoru pojavila kao žena, piše Your Tango.

Prema studiji koju je sproveo Istraživački centar "Pew", četiri od deset žena u SAD kaže da su se suočile sa diskriminacijom na poslu zbog svog pola. Takođe, žene četiri puta češće nego muškarci ističu da na poslu nisu tretirane na adkevatan način i u skladu sa svojom kompetentnošću, a tri puta češće od muškarca doživele su na poslu uvrede.

Kada je u pitanju razlika u platama između muškaraca i žena, 25 odsto zaposlenih žena u SAD-u kaže da zarađuju manje od muškaraca koji rade isti posao, dok samo pet odsto zaposlenih muškaraca zarađuje manje od koleginica.

Ovde nije reč o tome da treba praviti lažne CV-eve za posao, već da je važno skrenuti pažnju na diskriminaciju na osnovu pola i ukazati da su poslodavci dužni da na oglase na posao odgovaraju isključivo na osnovu kompetentnosti.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA Kurir TV