Svako od nas je, bez sumnje, iskusio određena teška emocionalna iskustva u bivšim vezama. Kada se osvrnemo unazad, sigurno ćemo pronači nekoga zbog koga smo patili, a možda patimo i danas. Poznati američki pisac i psiholog Dejl Karnegi imao je važne smernice kojke mogu da promene naš odnos prema prošlosti i da nam pomogne da prestanemo da patimo.

Dejl karnegi je izuzetan američki pisac, predavač i psiholog, autor mnogih knjiga o razvoju ličnosti i međuljudskim odnosima. Njegova dela, kao što su "Kako pridobiti prijatelje i uticati na ljude", postala su bestseleri i imala su ogroman uticaj na milione ljudi širom sveta. Karnegi je razvio jedinstven pristup psihologiji zasnovan na principima empatije, razumevanja i poštovanja drugih ljudi.

Jedan od njegovih poznatih citata je fraza: "Nismo uvek u stanju da promenimo životnu situaciju, ali je uvek u našoj moći da promenimo svoj odnos prema njoj".

Kako ova fraza funkcioniše u praksi? Za bolje razumevanje, razmotrite priču o devojci koja je motivisana ovim rečima uspela da prestane da pati zbog prošlihveza. Nazovimo je Ana.

Ana je bila advokat i uspešna žena u svojoj profesiji, ali njen lični život bio je pun razočarenja i bola. Prošla je kroz nekoliko teških razvoda i bila je duboko traumatizovana u prošlosti.

Najviše od svega mladu ženu zaboleo je rastanak sa poslednjim mužem, koji je prvo obećao da će njen život pretvoriti u bajku i rekao da je nikada neće rasplakati, a onda je bila svedok njegove izdaje.

Sve je to dovelo do činjenice da je Ana počela da živi u prošlosti, stalno se sećajući uvreda, izdaja i nepotpunih odnosa. Osećala se ranjivo i pod stalnim stresom. Od tada se devojka plašila se da se približi muškarcima, plašeći se da će je neko ponovo izdati i prevariti.

Ana je počela sa terapijama kod psihoteraputa i dobila je kao jedan od saveta da čita literaturu Dejla Karnegija. Njegova čuvena rečenica je navela Anu na razmišljanje. Odlučila je da pokuša da promeni svoj stav prema prošlosti i počne da gradi svoju budućnost.

Naravno, ne možete pucnuti prstom i reći sebi da zaboravite prošli problem. Ne postoje magične tablete i čini, postoji samo dug i plodan rad na sebi. Ovde su vam potrebne konsultacije psihologa, psihoterapeuta, rad na sebi i velika želja da zaista postignete rezultate.

Ana je počela da radi na sebi, primenjujući principe o kojima je Karnegi pisao. Shvatila je da su prošle veze već prekinute i da se ono što se već dogodilo ne može promeniti. Umesto da se bavi traumom, počela je da shvata da je svaka osoba jedinstvena. A, ako se jedan muškarac sa njom nije ponašao na najbolji način, to ne znači da će i drugi učiniti isto.

Postepeno, tokom dugih meseci rada na emocijama, devojka je naučila da oprosti i otpusti pritužbe, shvatajući da je to neophodno za njeno dobro. Našla je snagu da prihvati prošlost i prestala je da krivi sebe ili druge ljude za neuspehe u vezi.

Vremenom je Ana počela da primećuje pozitivne promene u svom životu. Postala je samouverenija, smirenija i pažljivija prema izboru partnera. Njeni odnosi sa drugim ljudima postali su harmoničniji. Prestala je da oseća bol i gorčinu povezane sa prošlim vezama i pronašla je snagu da započne novo poglavlje u svom životu. Ubrzo je devojka upoznala svoju novu ljubav, a njihova veza traje do danas.

Navedeni citat Dejla Karnegija ima stvarnu moć i može nam pomoći da se oslobodimo emocionalnog bola i razočaranja. Ključna stvar je da ne možemo promeniti prošlost, ali možemo promeniti svoj pogled na nju. Otpuštajući negativne emocije i fokusirajući se na sadašnjost, otvaramo vrata novim mogućnostima i sreći.

Ne propustite priliku da prestanete da patite i počnete da gradite svoju budućnost sada.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Priča o mladdoženji koji je razotkrio mladu Youtube/@theunfilteredbride