Da li se još uvek sećate situacija u kojima ste rekli nešto pogrešno, u kojima su vas drugi gledali, uradili ste nešto nepromišljeno u prošlosti, mislite da ste se "izblamirali"? Ukoliko vam se ova sećanja stalno vraćaju, vi iznova prolazite kroz isto neprijatno osećanje kao tad, iako su prošli meseci, godine.

Možda ste slučajno poslali poruku pogrešnoj osobi, pa svaki put kada vidite tu osobu, osećate se neprijatno. Možda ste takođe želeli da nekoga poljubite kao tinejdžer, a taj gest nije naišao na pozitivnu reakciju, ili ste možda želeli da nekoga pozdravite zagrljajem, a neko se izmakao. Možda ste u društvu odali slučajno tajnu, ili ste govorili o nekome negativno iza leđa, a tu je bila njegova bliska osoba... Sve ove situacije zahtevaju da iz njih naučimo važne lekcije, odnosno da izbgnemo naredne greške koje mogu povrediti nas ili ljude oko nas.

To ne znači da treba mislima stalno da se vraćate u tu situaciju, već da iz nje učite. Realnost je da je vreme prošlo, vi više niste ono što ste bili tada, a ni oni oko vas neće nužno imati slične reakcije. Ne vredi dozvoliti da posebni trenuci prođu jer se plašite da biste mogli da dobijete hladnu ili udaljenu reakciju, niti treba da izbegavate da izražavate kako se osećate. Sve dok vaše držanje pokazuje poštovanje i optimizam, ne bi trebalo da imate problema. Poteškoće stvara pre svega previše detaljna analiza situacije, zbog čega možete da propustite pravi trenutak da nešto kažete ili uradite.

Mnogi ljudi ponovo proživljavaju prošle neprijatne trenutke i čak postaju stidljivi kao rezultat tih trenutaka. Ako ste osećali da vas svi gledaju ili osuđuju, a niste znali kako da popravite situaciju, moguće je da vas i sada ta ideja proganja, kada ne možete da zaspite ili kada ste pod stresom. Prema rečima stručnjaka, postoji praktična metoda da se osećate bolje, bez obzira na to kada su se dogodili trenuci koji su vas obeležili i čije sećanje i dalje ostaje u vašim mislima.

Tajna je da se fokusirate na sve stvari koje čine tu situaciju kako biste neutralisali negativno raspoloženje koje vam sećanje donosi. "Ponekad ostanemo u mislima kada smo bili posramljeni, maltretirani ili uvređeni, a kako vreme prolazi, negativna osećanja se produbljuju. Ovaj fenomen favorizuje pojavu depresije jer će preterano fokusiranje na negativna sećanja podstaći hroničnu brigu i osećaj bespomoćnosti" , smatra dr Florin Dolkos, psihoterapeut.

Umesto da se fokusirate na negativne emocije vezane za tu situaciju, korisnije je da se udaljite od osećanja i jasno identifikujete kontekst i pozitivne stvari. Na primer, možda se sećate da je neko od vaših prijatelja bio tamo ili kakvo je vreme bilo, kao i bilo koji drugi element povezan sa tom situacijom koji nema emocionalnu konotaciju.

"Kada počnete da analizirate detalje koji nemaju nikakve veze sa psihološkim implikacijama situacije, vaš um će se opustiti i moći ćete da vidite pozitivnu stranu tog trenutka ili da ne budete toliko pogođeni onim što vam se dogodilo", kaže doktor.

Koristeći ovaj pristup, preuzećete kontrolu nad sopstvenim emocijama, a sećanje neće biti ignorisano, već integrisano u totalitet drugih misli, i neće uvek biti istaknuto isključivo kroz negativnost i bolnu konotaciju. To je drugačija tehnika od potiskivanja pamćenja, koja funkcioniše samo kratkoročno. Potiskivanje nije od pomoći za mentalno zdravlje jer će se anksioznost i depresija vratiti i njihov efekat može biti još izraženiji nego u početku.

Ako ponovo razmislite o situaciji i pretvorite scenario u nešto pozitivno, kroz posmatranje ostalih detalja koje ste primetili, biće vam lakše da se oporavite. "Korisno je jer će um reproducirati te trenutke baš kao na filmu i promenom referentne tačke, sećanje će vas navesti da razmišljate o nečem sasvim drugom, poput zvuka kiše, zraka Sunca kojei osvetljava prozor ili zvuka tramvaja", objašnjava dr Dolkos.

Isprobajte ovu tehniku skretanja misli na nešto pozitivno svaki put kada vam se vrate negativna sećanja i situacije u kojima ste se osećali neprijatno. Uskoro možete promeniti čitav kontekst i savladati povratak lošiih uspomena, tako da njihovo novo vraćanje neće uticati na način na koji se osećate.

Napomena: Ukoliko se suočavate sa traumom, depresijom i anksioznosti koja utiče na kvalitete života, konsultujte se sa stručnjakom.

Izvor: Sensa