Mnogim ljudima je teško da otvoreno i iskreno pokažu osećanja osobi koja im se dopada. Uglavnom se javlja strah - Šta ako me odbije? Šta ako on/ona ne oseća ništa prema meni? Možda ne možete nikad znati kako će se situacija razvijati, ali možete razmišljati pozitivno. Ne dozvolite da vas strah od odbijanja sprečava da ostvarite svoju sreću. Čak iako vam neko ne uzvrati, to nije ništa strašno. Život ide dalje, a vi ćete biti ponosni na svoju hrabrost i srećni što ste pokušali. Kasnije bi se pitali da li sam mogla drugačije, a ovako znate da ste dali svoj doprinos.

Sledećih 5 metoda vam mogu olakšati da pokažete nekome osećanja bez priznanja rečima, već delima. Psiholozi ističu da na ovaj način jasno dajete do znanja osobi da vam se dopada.

1. Izrazite osećanja govorom tela

Jedan od načina da otkrijete svoja osećanja je korišćenje veštog i namernog govora tela. Počnite tako što ćete se fokusirati na kontakt očima, jer je to siguran način da nekome kažete kako se osećate. Ako više puta uspostavite kontakt očima, oni će razumeti da želite dublju vezu sa njima. Drugi način da govorom tela otkrijete svoja osećanja jeste lagani i nežni dodir osobe koja vam se dopada. Ne želite da im bude neprijatno, zato nemojte preterati. Dodirnite im rame dok prolazite ili se naslonite na njega dok hodate zajedno. Studije pokazuju da dodirivanje nekoga može prouzrokovati da njihov mozak oslobodi oksitocin, hormon za dobro osećanje. Sa višim nivoima oksitocina, veća je verovatnoća da će vam uzvratiti osećanja.

2. Uverite se da zna koliko vam znači

Jedan od najboljih načina da nekome otkrijete svoja osećanja jeste da mu kažete koliko vam znači. Podelite svoja osećanja i objasnite kako ona imaju pozitivan uticaj na vaš život. Navedite primere da znaju da ste iskreni. Dajući im do znanja koliko su vam važni, pokazujete koliko ih volite i cenite. Ne ustručavajte se da mu kažete da vam viđanje ili razgovor sa njim uvek podiže raspoloženje.

3. Zabavite se zajedno

Zabava uvek donosi radost u svaki odnos. Sprečava da stvari postanu monotone ili dosadne. Kada zajedno radite zabavne stvari dolazi do veće povezanosti i lučenja horona sreće. Planirajte zabavne avanture kako biste zajedno stvorili uspomene. Ove avanture će takođe pokazati drugoj osobi zašto bi trebalo da izlazi i sa vama. Svaki početak je zabavan, učinite da to bude i vaš. Kroz zabavne aktivnosti možete mu dati do znanja da želite više vremena sa njim da provodite.

4. Pokažite da želite da ga saslušate i razumete njegova osećanja

Zdrava komunikacija je neophodna za svaki odnos, a ukoliko osobi koja vam se dopada pokažete da želite da je saslušate i razumete, to će svakako povećati simpatije. Empatičnost i razumevanje međusobnih osećanja, stvara duboku vezi iz koje se lakše rađa ljubav. Takođe, na ovaj način možete pokazati koliko vam je zapravo stalo.

5. Napišite iskrneo ljubavno pismo

Ako nemate dovoljno hrabrosti da otvoreno pokažete svoja osećanja, možete na romantičan način delovati i napisati ljubavno pismo. Nećete morati da brinete da li ćete reći pogrešnu stvar ili zaboraviti važne stvari koje ste želeli da prenesete. Ponekad je lakše izraziti svoja osećanja putem pisma. Ako ne znate odakle da počnete sa svojim pismom, počnite da pišete svoj prirodni tok misli. Možete ga kasnije urediti i bolje objasniti stvari. Razmislite šta želite da postignete svojim pismom i obavezno to uključite. Takođe, možete da napišete i podsećanje na zajedničke omiljene uspomene kako biste doneli duh dobrih osećanja dok čita pismo.

Ljubav zahteva hrabrost, a prave prilike nisu tako česte - volite sebe i verujte u srećan tok ljubavi! Sreća je na strani iskreno zaljubljenih!

Izvor: Sensa