Mnogi od nas u svojoj prirodi imaju potrebu da težimo nečem manje dostižnom, dalekom, čak zanemarujući priliku koja nas čeka raširenih ruku. U nekim životnim situacijama skloni smo da jurimo i težimo onome što možda ne možemo imati, vođeni ambicijamafatalneprivlačnosti.

Kada u ljubavi dođe do fatalne privlačnosti, često se javlja ideja da bez prisustva ove osobe ne možemo biti potpuno srećni, niti ispuniti svoju misiju. Ovo toksično osećanje nije uvek slučaj, već jednostavno fatalna privlačnost može biti potreba za dinamičnim odnosom i neka vrsta uzbuđenja i igre.

Psiholozi ističu da je važno da osvestimo da su romantična i seksualna privlačnost obično zasnovani kao fiziološki odgovor na privlačne stimulanse. Tretirajte fatalnu privlačnost kao reakciju na nešto što vaš mozak smatra privlačnim. Slično kao osećaj koji se javlja kada vidimo omiljeni kolač. Iako je privlačnost instiktivna i teško je možemo kontrolisati, postoji nešto drugo što je u domenu naše kontrole - mi sami biramo kako postupamo pod naletom instiktivnih uzbuđenja. Ipak, ukoliko vam ovaj osećaj donosi povećanu nelagodnost, onda je važno razgovarati sa stručnjakom u vidu psihoteraputa. Pored toga, razgovori sa prijateljima i bliskim ljudima, kao i otvoreno pokazivanje osećanjamože vam pomoći da se suočite sa ovim izazovom.

Jedna izrealska studija iz 2001- godine pokazuje da je naš mozak često opsednut stvarima koje su zabranjene. U pitianju je dokazano da su ljudi koji su pokušavali da kontrolišu unos kalorija više razmišljali o visokokaloričnoj hrani. Vreme koje provodimo daleko od osobe ili stvari koja nas privlači, ili odvlačimo pažnju drugim mislima, može nam pomoći da se izborimo sa ovakvom situacijom. Prema stručnjacima, privlačnost može ukazivati i na neke druge psihološkeizazove. Na primer, osoba koju privlači stariji partner koji može pružiti sigurnost i oslonac, možda je imala problema sa nedostatakom očinske figure u detinjstvu.

Slobodni ste da razvijate zaljubljenost, da živite ljubav u svim segmentima svog života onako kako želite i da uživate u tome. Sa druge strane, kada razvijete privlačnost koja vam ne prija i za koju znate da vam neće doneti sreću - podsetite se da ste vi kreator svog života, a ne impulsi. Vi kontrolišete svoje emocije, instikte i postupke, a ne oni vas. I zaslužujete pravu i iskrenu ljubav u celosti.

Izvor: Lovesensa