Odnos između dvoje ljudi ne poštuje pravila niti norme. Možemo se zaljubiti u nekog ko je mnogo mlađi ili pak dosta stariji. Može nas privući fizički izgled ili intelekt ili smisao za humor...ili sve to zajedno.. Svaki ljubavni odnos je u biti jednistven. Sve više žena započinje vezu sa starijim muškarcem, ali se u isto vreme pribojavaju da takva veza možda nema budućnost usled velike razlike u godinama. Generalizacije ne treba uzimati bez rezerve, ali uopšteno gledajući, psiholozi istuču sledeće prednosti veze sa starijim muškarcem: 

1. Ima životno iskustvo, zreo je i ostvarenistoga ne pravi nepromišljene postupke. Ne beži od odgovornosti, stabilan je, formiran kao ličnost. Sa njim uvek znate na čemu ste.

2. Za razliku od mlađih, stariji muškarci su manje sebični, imaju više poštovanja prema partnerki, pažljiviji su, poštuju njene želje i u životu i u krevetu. Trude se da joj ugode u svakom smislu, da joj budu podrška!

3. Cene porodicu- bilo da su je već imali ili ne, stariji muškarci teže stabilnosti koje im pruža porodica. Ostvarili su svoje profesionalne želje, mladalčke snove…Sada je vreme za porodično gnezdo.

Negativne strane veze sa starijim muškarcem

1. Odrastao čovek se ne može promeniti. Živeo je svoj život, prošao kroz mnogo toga, naučio da razlikuje dobro od lošeg. On zna kako da postupi u datoj situaciji i pridržava se određenih pravila koja je sam formulisao. Morate biti spremni na činjenicu da će biti veoma teško promeniti njegovo mišljenje po određenim pitanjima. Biće potrebno mnogo kompromisa i međusobnog razumevanja.

2. Drugačija interesovanja- što je razlika u godinama veća, to razlike mogu biti veće. Na samom početku veze, on može učiniti sve da vam zajedničko slobodno vreme bude zanimljivo. Ali nemojte se iznenaditi ako vrlo brzo kaže da mu se ne izlazi uveče, da je umoran, da bi radije ostao kod kuće ili na primer da ide na pecanje, u trenutku kada se vama ide na bazen…Možda on ne uživa u muzici koju vi slušate i neće želeti s vama da ide na koncert. Nemojte to da mu zamerite, ako vam je do njega stalo.

3. Ima život pre vas- Možda vaš partner ima brak iza sebe, decu. U tom slučaju, morate da budete spremni na to da će on provoditi vreme s njima, da će ih voditi na putovanje, da možda neće uvek biti tu za vas…Ako niste spremni na to, onda vaša veza nema budućnost. 

4. Ukoliko je razlika u godinama veća, veća je verovatnoća da vašem partneru slabi zdravlje i forma. Da li ste spremni na vezu s nekim ko možda fizički neće biti u stanju da prati vaš ritam i tempo života?

Izvor: Sensa