Psiholog Artur Aron i profesor psihologije na Državnom univerzitetu u Njujorku tokom karijere najviše se bavio ljubavnim odnosima, a na osnovu jednog eksperimenta otkrio je kako se dvoje stranaca mogu zaljubiti jedno u drugo za samo nekoliko minuta.

Dva učesnika eksperimenta sedela su gledajući se u oči i odgovarala na niz pitanja o smrti, porodičnim odnosima, snovima, ljubavi i tako dalje. Svako pitanje je postajalo sve ličnije, a poslednje je bilo: "Podelite lični problem i pitajte drugu osobu za savet odnosno kako bi se ta osoba ponašala na vašem mestu." Zamolite ga da opiše vaša osećanja sa svoje tačke gledišta.

Nakon toga, učesnici su se samo gledali u oči još 4 minuta. Čini se vrlo jednostavno, ali dokazano je da ova praksa izaziva iskrenost i komunikaciju kroz emocionalnu intimnost. Verovali ili ne, ova dva učesnika su se posle eksperimenta zaljubila jedno u drugo.

Isti metod je pokušao i drugi psiholog, Mendi Len Katron, i postigao je isti rezultat. Pre nego što potrčite da isprobate ovo sa voljenom osobom, važno je da znate da u ljubavi nema garancije, ali jasno je da ova praksa može učiniti da se sa nekim povežete emotivno na dubljem nivou. Takođe, ovaj eksperiment pokazuje koliko je važno da u odnosu postoje poverenje i iskrenost, kao i otvoreno iskazivanje emocija.

"Skočio sam bandžijem sa litice i skijao niz strmu planinsku padinu, ali gledanje u oči druge osobe tokom 4 minuta nije bilo ništa manje izazovno i uzbudljivo", istakao je psiholog Katron. "Prvih nekoliko minuta samo sam pokušavao da regulišem disanje. Bilo je mnogo nervoznih osmeha dok se konačno nisam smirio. Znam da su oči ogledalo duše, ali nije poenta da ja mogu da pogledam u nečiju dušu, već da neko može da pogleda u moju."

Sve je u otvorenosti. Kada se otvorimo, dozvoljavamo nekome da uđe unutra i pogleda šta je to što krijemo u svom biću. I kada je druga osoba otvorena, mi radimo isto. Sklanjamo sa puta sve što nas sputava na ovom putu, povezujemo se i otkrivamo ko smo zaista.

Izvor: Sensa