Psiholozi ističu da se većina razvoda sastoji od 5 faza: Prva je poricanje, kada još nismo prihvatili razvod kao stvarnost; druga faza je ljutnja, trenutak kada se javljaju neprijatne i impulsivne emocije; treća je nazvana "cenkanje", to je faza kada se mislima vraćamo u odnosi i razmatramo da li smo zaista doneli važnu odluku; četvrta faza predstavlaj depresvino raspoloženje, emocije poput tuge, nezadovoljstva usamljenosti, a četvrta je prihvatanje - mirite se sa situacijom i nastavljate da živite svoj život, sa puno više optimizam i radosti nego u prethodnim fazama.

Ipak, ne prolaze svi parovi i pojedinci kroz ove faze, već se suočavaju i sa nekim dodatnim izazaovima. Šta uraditi kada se partner pojavi posle razvoda sa željom za pomirenjem? Baš o takvom iskustvu govori ispovest koja se pojavila jednom forumu:

"Imam 40 godina i razvela sam se od muža sa kojim sam u braku bila 15 godina. Imali smo prijateljski i miran razvod braka. Pošto imamo dvoje dece, odlučili smo da njihovu dobrobit staviti na prvo mesto i do sada je sve funkcionisalo sjajno. Od kada smo se rastali bivši suprug mi je priznao da prolazi kroz krizu srednjih godina, zbog čega je doneo neke loše odluke u našem odnosu.

Kako navodi, sada je shvatio da mi je život sa njim poslednjih godina bio težak, da me povreio i puno puta razočarao, ali da je sada spreman da uradi sve kako bismo ponovo bili skladna porodica. Govori da me i dalje voli, pažljiviji je nego kada smo bili zajedno, zove, šalje mi poruke, pojavljuje se na mom pragu.

Za mene je razvod bio težak, koliko god da je sve mirno prošlo, svaki razvod je stresan proces. Kada sam to prebrodila, nastavila sam dalje. Odlučila sam emotivno da nastavim dalje, da živim u skladu sa sobom, i sada sam srećna.

Ne želim da budem gruba prema njemu, niti da ulazimo u konflikt jer imamo decu, ali ne znam kako da shvati da je za mene naš odnos gotov i da ne mora da oseća nikakvu odgovornost kada je reč o meni. Ne želim da ima bilo kakvu ideju o pomirenju. I dalje ga volim kao prijatelja i oca svoje dece, ali to je to."

Teraputi za parove najpre ističu da je sjajno kada odnosi sa bivšim partnerima ostanu prijateljski, posebno kada se izađe iz braka u kojem postoje deca. U ovom slučaju, za oba bivša suprućnika potrebno je vremena i prostora kako bi stvorili svoj život jedno bez drugog.

Potrebno je da u ovakvoj situaciji budete direktni i objasnite da za sada, dok se prilagođavate ovom novom životu, želite da održavate komunikaciju isključivo o pitanjima vezanim za decu. Kada se odnosi odmah nakon razvoda nastave svakodnenvom komunikacijom i druženjem, a ne postoji šansa za pomirenje, to vas može blokirati da izgradite novi život i može uticati na nove veze koje želite da stvorite.

Potrebno je izbeći konflikte, ali je u ovom slučaju važno da postoje jasne granice. Trebalo bi objasniti bivšem partneru da želite da budete prijatelji u budućnosti, ali trenutno morate da se usredsredite na obnovu svog života - i on bi trebalo da uradi isto.

Ukoliko želite da sačuvate prijateljski odnos, objasnite deci da više niste par, kako ih ne biste zbunili, već da i dalje brinete jedno o drugom kao prijatelji. Takođe, potrebno je vreme da se razvije prijateljstvo i da se razdvoji od intimnog i ljubavnog odnosa kakav ste ranije imali. Sačekajte dok se oboje ne budete osećali udobno u prijateljskoj fazi, a kada oboje za to budete spremni i svesni da ste sada samo prijatelji i roditelji, takav odnos može biti izuzetno vredan za ceo život.

Izvor: Sensa