Istraživanja pokazuju da mnoge žene koje nisu zadovoljne sobom, svojim izgledom i imaju nisko samopouzdanje, imaju lošije intimne odnose i teškoće da dožive orgazam. Samopouzdanje koje je vezano za intimne odnose ne podrazumeva da budete savršeni u krevetu, imate neverovatno iskustvo ili da imate sjajnu figuru i izgled, već da se osećate dobro u svojoj koži i osvestite da zaslužujete da uživate sa partnerom.

Samopouzdanje u intimnim odnosima je fluidno, a za njega treba samo malo truda, kako navodi stručnjak za intimne odnose Kasandra Murikis. Mnoge žene pre samog intimnog odnosa preispituju se o tome kako njihovo telo izgleda, dodaju svom već poljuljanom samopouzdanju dodatne kritike, razmišljaju kako će njihovi "nedostaci" izgledati u očima partnera. Iako partner kaže da je privlačna, ona to ne oseća. Ovome prethode najčešće savršene figure tela koje viđamo u medijima, na društvenim mrežama, poredimo se sa slikama nepoznatih žena koje poziraju u kupaćem kostimu. Ali, ovde je važno da osvestimo da je naše telo, dobro telo, da je ralnost drugačije od virtuelne, i da podsetimo sebe koliko zapravo lepota imamo, prednosti, da budemo zadovoljniji sobom.

Stručnjak za intimne odnose Kasandra Murikis objašnjava kako da podignete samopouzdanje i uživate u intimnim odnosima:

1.Saznajte šta vas privlači i šta vas zanima u intimnim odnosima, istražujte šta vam prija u odnosu sa partnerom i primetite kako vaše telo reaguje.
2.Budite radoznali šta se dešava u vašem telu i vašim intimnim iskustvima. Kada dolazite iz mesta neosuđivane radoznalosti, pružate sebi priliku da uživate, osećate se zadovoljno i samopouzdano u različitim iskustvima.
3.Prepoznajte ulogu spoljnog uticaja. Ljudi su naučeni da intimni odnosi i tela izgledaju na određeni način. Oslobodite se ovih ograničenja, trudite se da prihvatate sebe i ne upoređujete se sa drugima.
4.Učinite pomak od samog intimnog čina ka prijatnom iskustviu, tako što ćete praktikovati svesnost. Oslobodite se misli koje vam skreću pažnju i čine da se osećate manje samopouzdano, nastavite da vraćate svoj um u trenutak kako biste mogli da uživate.
5.Naučite kako da komunicirate sa partnerom o intimnim odnosima i otvoreno kažete šta želite. Naučite da budete direktni, ali koristite i pokrete i govor tela kako biste međusobno uživali u vođenju ljubavi.

Izvor: Sensa