Verovatno ste čuli za prednosti meditacije koje se odnose na ublažavanje stresa, poboljšanje koncentracije, smanjenje krvnogpritiska ublažavanje neprijatnih simptoma anksioznosti i još mnogo beneficija po zdravlje i um. Ipak, mnogi ljudi usled raznih obaveza na poslu, u porodici, zadataka, planova, ne uspevaju da se opuste , osame i budu u tišini 40 minuta, koliko se često praktikuju vođene meditacije.

Ukoliko i vi teško izdvajate vreme za opuštanje, onda vam se mopže dopasti jendostavna praksa meditacije od samo 1 minut dnevno. Knjiga "Moć strahopoštovanja: prevaziđite sagorevanje i anksioznost, ublažite hronični bol, pronađite jasnoću i svrhu – za manje od 1 minuta dnevno", psihoterapeut Džejka Igla i lekara Majkla Amstera, objašnjava kako "mikrodoziranje svesnosti" može da dovede do snažne promene u našim umovima i telima.

Svako može dnevno da pronađe jedan minut da poboljša svoje mentalno i fizičko zdravlje. To su na primer stanja kada gledate neverovatan pejzaž pred sobom, osećaj čuda dok držite novorođenče u rukama, slušanje svoje omiljene pesme na koncertu itd. Takvi osećaji pomažu da se smanje stres i anksioznost, vraćaju vaše telo u stanje smirenosti i radosti, a može čak i smanjiti fizički bol.

Naravno, većina nas ne može svakog dana da doživljava ovakva iskustva, ali u ovom osećaju može vam pomoći meditacija. Ipak, mnogima je teško da utišaju svoj um, ali ovde dolazi do AVE metode koji podrazumeva Pažnju, Čekanje, Izdah i Proširenje.

Evo kako da za 1 minut dobijate osećaj smirenja o kojem smo govorili:

Pažnja — Prvo, usredsredite se na "nešto što cenite ili smatrate neverovatnom. Pogledajte ga izbliza. Zaista pogledajte. Ako je mali predmet, podignite ga i počnite da primećujete sve u vezi sa njim. Ako je biljka, dodirnite lišće... Ako je slika, zamislite slikara kako je slika i primetite dubinu, svetlost i boje."

Sačekajte — Jednostavno usporite i duboko udahnite. Izdahnite i proširite se. Dok polako izdišete, "dozvolite onome što osećate da vas ispuni i raste". Dok to radite, vodeći računa da izdišete duže nego što biste inače, zapitajte se šta ste primetili. "Da li ste se smejali? Da li ste se opustili? Da li ste osetili toplinu u stomaku?

Ceo proces traje samo nekoliko sekundi, zbog čega ga Eagle i Amster nazivaju "mikrodoziranje svesnosti". Ako ovo radite nekoliko puta dnevno, ukupno jedan minut, dovoljno je da doživite pozitivne rezultate, kako navode uautori knjige.

Ova praksa može da smanji fizički bol, ali i da pomogne ljudima da se osećaju manje usamljeno, manje emotivno "sagoreli", manje pod stresom i manje depresivni.

Svi možemo na dan da izdvojimo 1 minut za sebe, zar ne?

Izvor: Sensa