Sve više ljudi ima problem sa povišenim krvnim pritiskom, procenjuje se da je ovo najrasprostranjenije nezarazno oboljenje u svetu. Da problem bude veći, mnogi i ne znaju da ga imaju jer bolest ne daje skoro nikakve simptome. Povišen krvni pritisak, tj. hipertenzija podrazumeva protok krvi kroz arterije uz stvaranje velike sile ili pritiska na njihove unutrašnje zidove. Ta sila izaziva oštećenja na krvnim sudovima i što mže da izazove ozbiljne kardiovaskularne bolesti i srčani udar. Osim infarkta, hipertenzija povećava rizik za oštećenja bubrega, oštećenja vida i demencije. Povišen krvni pritisak zahteva medicinsko lečenje, promenu načina života,  a pomoć kod ovakvog stanja mogu da donesu lekovito bilje koje povoljno deluju na krvne sudove, kao i one koje pospešuju izlučivanje mokraće čime se smanjuje volumen krvi u cirkulaciji što pomaže normalizovanju povišenog pritiska.

Izdvojili smo 3 najdelotvornija čaja koji će vam pomoći kod hipertenzije:

Hibiskus

Egzotična biljka hibiskus ima prelepi cvet koji se suši radi prvljenja čaja. Ovo aromatično piće ima blago kiselkast ukus, a pritom je veoma lekovit. Blagotvorno deluje na srce i krvne sudove, spušta pritisak, kao i nivo holesterola i triglicerida u krvotoku. Takođe, je dobar za lečenje različitih bakterijskih infekcija.

Kako se pravi čaj?

Kašiku sušenih cvetova hibiskusa prelijte sa 200ml proključale vode. Poklopite i ostavite da stoji 30 minuta. Nakon toga procedite i pijte toplo. Preporučuju se najviše 3 šolje dnevno.

Cvet gloga sa listom

Glog je žbun ili nisko drvo sa trnovitim grančicama. Za lečenje se beru i cvetovi i listovi koji posebno blagotvorno deluju na krvne sudove i na jačanje srčanog mišića. Cvet gloga sa listom se od davnina koristi u snižavanju krvnog pritiska.

Kako se pravi čaj?

Jednu kafenu kašiku cveta gloga sa listom prelijte sa 200ml ključale vode. Poklopite, ostaviti da stoji 10 minuta. Procedite i pijte toplo. 

Bela imela

Raste kao loptasti, zimzeleni žbun, najčešće na nekom drugom drvetu. Plod je bobica, prvo zelena pa bela, sa sluzavim sadržajem. U lečenju se koriste osušen cvet sa listom. Bela imela sadrži lektine, proteine, polipeptide, fenilpropane, lignane, flavonoide, biogene amine i polisaharide. U narodnoj medicini se koristi za lečenje povišenog krvnog pritiska, kod reume, i kao pomoćno sredstvo u terapiji tumora.

Kako se pravi čaj?

Jednu kafenu kašiku sušene imele uveče prelijte sa 200ml hladne vode, poklopite i ostavite preko noći. Ujutru procedite i pijte u toku dana, u malim gutljajima. Terapija imelom ne mse biti duga i obavezno je da se napravi pauza. Pre upotrebe je neophodno da se konsultujete s lekarom, farmaceutom ili fitoterapeutom.

Izvor: Sensa