Kada se sučavamo sa anksioznim stanjem, i naše telo reaguje, u fazi je stresa i oseća se pred dilemom da li da se "bori" ili da "pobegne". Pod uticajem te napetosti javljaju se fizički simptomi anksioznosti kao što su plitko disanje, ubrzani otkucaji srca, stezanje u grudima, hladan znoj, "zamagljenost" misli itd. Doživljavanje napada panike može biti izazovno, pa sama anksioznost može značajno uticati na kvalitet života osobe.

Ukoliko se suočavate sa anksioznim stanjem koje vam utiče na živo, važno je da se konsultujete sa stručnjakom. Pored toga, možete primeniti i tehnike uzemljenja koje deluju umirujuće na vaše telo i um. Tehnike uzemljenja su načini da se smirite stvaranjem veze sa sadašnjim trenutkom, odnosno svest da ste prisutni ovde i sada.

Bračni i porodični terapeut Emili Mejnard ističe da je anksioznost prirodni nusproizvod ljudskog bića, pa pokušajte da ne budete previše grubi i ne osuđujete sebe zbog toga što ste doživeli ove emocije. "Anksioznost je vaše telo koje pokušava da vas zaštiti; ono je jednostavno previše impulsivno, a mnogi pritisci savremenog života ga aktiviraju. Vaš cilj nije da eliminišete anksioznost, već da živite u skladu sa ovim moćnim delom vašeg nervnog sistema."

Tehnike uzemljenja se dele na fizičkei mentalne, ovde ćemo govoriti o fizičkim koje mogu da smanje neprijatne senzacije anksioznosti na fizičkom nivou.

1. 4-7-8 disanje - Svesno disanje može pomoći da se oslobodite neželjenog stresa i uravnotežite nervni sistem. Počinjete tako što izdišete sav dah kroz, a zatim udišite vazduh kroz nos u trajanju od 4 sekunde, zadržite dah 7 sekundi, a zatim izdahnite kroz usta 8 sekundi. Ponovite ovaj ciklus disanja najmanje 4 puta. Ova tehnika može pomoći da regulišete svoje disanje, a vašem telu pruža osećaj bezbednosti, opušenosti i pomaže da se oslobodite anksioznih misli.

2. 5-5-5 vežba disanja - Udahnite i napunite pluća pet sekundi. Zatim zadržite dah pet sekundi, a izdahnite pet sekundi. Ponavljajte onoliko često koliko je potrebno. Sa svakim izdahom osetite kako otpuštate napetost. "Pokušajte da zategnete ruke, stegnite pesnice na nekoliko sekundi, a zatim opustite napetost. To možete da uradite i sa nogama, rukama, stopalima itd.", kaže teraput. Stiskanje pesnica vam omogućava da kanališete energiju emocije u svojim rukama, a zatim je oslobodite.

3. Istegnite svoje telo - Kada istegnete svoje telo, preusmeravate pažnju na sve napete mišiće. Obratite pažnju da li su vam vrat ili ramena ukočena. Ako jesu, odvojite trenutak da ih opustite. Dok istežete mišiće, osetite kako vam se mišići skupljaju kada aktivirate različite delove. Kakav je osećaj u oblastima u kojima se nalazi stres, poput ramena i vrata? Uzmite ritam da posmatrate svoje mišićne grupe između vašeg napetog i opuštenog stanja. Nakon nekog vremena, trebalo bi da osetite olakšanje.

4. Promenite položaj tela - Ova mala radnja može imati moćan efekat. Pokret i promena položaja može pomoći da skrenete pažnju sa istog razmišljanja. "Ustanite i ispružite ruke gore i pustite ih da polako lebde nazad. Ili ako sedite, čvrsto pritisnite stopala u pod, a zatim ih otpustite. Obratite pažnju na suptilnu promenu senzacija", kaže ona. Dok se krećete, budite svesni o zemlji ispod nogu, a kada sedite o tome koliki je pritisak vašeg tela na stolicu. Obraćanje pažnje na delove tela može biti podsetnik da je prostor oko vas čvrst, za razliku od vaših misli, koje vam trenutno deluju nestabilno.

5. Dodirnite nešto - Teraput preporučuje korišćenje objekata sa jedinstvenom teksturom ili težinom za dodatni osećaj. Ovo je somatosenzorna tehnika koja vas može podsetiti na ono što se zaista dešava u ovom trenutku. Možete dodirnuti bilo šta, to može biti pleteno ćebe, mekani jastuk, teksturirana lopta, antistres lopta za stiskanje ili glatki kamen. Ako želite da idete dalje, obratite pažnju na boje, težinu predmeta i osećaj u vašoj ruci.

6. Osetite promene temperature - Mejnard savetuje korišćenje ove metode ako želite da brzo odvratite pažnju od anksioznosti. Stavite ruke pod hladnu vodu, dodirnite kocku leda, popijte ledenu vodu, pijuckajte topli napitak, izađite na hladan vazduh - šta god da je, samo primetite kako vaše telo reaguje na ove nove senzacije.

7. Metoda 3-3-3 - "Pravilo 3-3-3 za anksioznost je jednostavno. Kada se osećate anksiozno, može biti od pomoći da navedete tri stvari koje vidite, tri stvari koje čujete, a zatim pomerite tri dela svog tela". Kada radite ovu vežbu, svoju pažnju usmeravate na nešto drugo i polako se oslobađate negativnih misli.

Izvor: Sensa