Psiholozi smatraju da mnogi muškarci u savremenom svetu imaju nerešene probleme sa svojim majkama. Uzrok može da leži u različitim modelima ponašanja - možda je majka bila previše privržena, zaštitnički nastrojena ili je podsvesno očekivala da sin preuzme dominantnu ulogu u njihovom odnosu. Druga krajnost je da je majka bila odsutna (fizički ili emocionalno) i nije pružila detetu ono što mu je bilo potrebno.

Sve nerešene traume iz detinjstva najjasnije se ispoljavaju u partnerskom odnosu. Veza sa muškarcem koji ima nerešene probleme sa majkom može biti izazovna, stresna i emotivno disbalansirana.

Koji znakovi ukazuju da je muškarac imao problem u odnosu sa majkom:

1. Ukazuje da je njihova veza "komplikovana" - Već pri prvim susretima muškarac može otkriti da je njegov odnos sa majkom komplikovan. Ukoliko ga pitate za roditelje i dobijete odgovor da ima nerešena pitanja sa majkom, to znači da je spreman otvoreno o tome da govori.

2. Mama je uvek na prvom mestu - Kvalitetan odnos sa roditeljima i dobra komunikacija predstavljaju odličan teren za razvoj, napredovanje, a i oslonac i lep osećaj u odraslom dobu. Međutim, važno je da kreiramo sopstveni život i izgradimo odnose koji nam postaju prioritet. Često se dešava da majke očekuju da njihovi sinovi preuzmu psihološku ulogu "partnera". U takvim situacijama, majka se preterano oslanja na sina, a on oseća da mora uvek i u svemu da zadovolji njena očekivanja.

3. Loš odnos prema drugim ženama - Psiholozi ističu da muškarci koji imaju zdrav odnos sa majkom, spreman je da voli i poštuje ženu, i očekuje isto zauzvrat. Ako muškarac gaji skrivenu ljutnju prema svojoj majci, postoji rizik da će se ovo nezadovoljstvo negativno projektvati i na odnose sa drugim ženama.

4. Drugačije se ponaša pred svojom majkom - Da li ste ikada primetili da se muškarac drugačije ponaša kada je blizu svoje majke? Način govora, ton, govor tela... Muškarac koji se ponaša drugačije u blizini svoje majke možda i dalje žudi za njenom pažnjom i potvrđivanjem iznutra. Ovo može biti veliki znak nerešenih odnosa.

5. Emocionalno je zatvoren i/ili previše vezan - Ako muškarac ima komplikovan odnos sa svojom majkom, može postati emocionalno udaljen i povuče. Takođe, može biti ranjiv jer se plaši da ne bude povređen. Istovremeno, muškarac može biti preterano zahtevan, čak posesivan; možda od vas zahteva da mu stalno potvrđujete da ga volite, ljubomoran je kada provodite vreme sa drugima, očekuje da što više budete zajedno. Na ovaj način možda pokušava da popuni prazninu koju je stvorila njegova majka.

Ukoliko osetimo da smo još povezani sa nekim traumam i lošim iskustvima iz prošlosti, da nas odnos sa rodioteljima koči u razvoju, razgovarajte sa psihologom ili teraputom koji će pomoći da uz odgovarajuće alate prebrodite ove prepreke i zalečite emotivne praznine.

Izvor: Sensa