Anksioznost je stanje sa kojim se sve češće suočava savremeni čovek. To je osećaj nelagodnosti i zabrinutosti koji može biti iscrpljujuć, pa čak uticati na sam kvalitet života. Anksioznost može biti povezana sa napadima panike, strahom, nelagodnosti, neprijatnim osećajem da će se nešto loše dogoditi... Osobe koje se suočavaju sa simptomima anskioznosti treba da potraže savet i pomoć stručnjaka u vidu psihoterapeuta i psihologa, jer ovo stanje ne treba ignorisati i zapostavljati. Takođe, postoje i razne dodatne i pomoćne tehnike i vežbe koje mogu pomoći da ublažite anksioznost. Jedna od njih je moćna tehnika 333!

Ova tehnika podrazumeva da u trenucima anksioznosti treba da obratite pažnju na sledeće:

  • 3 stvari koje možete da vidite
  • 3 stvari koje možete da čujete
  • 3 stvari koje možete da dodirnete

Pravilo 333 deluje tako što koristite svoja čula kao sredstvo da se ponovo povežete sa svojim telom, sa sobom, da se oslobodite opsesivnih misli i ublažite osećaj anksioznosti. Ideja je da se fokusirate na stvari oko sebe, na predmete i ljude koje vidite, na sve što čujete, kao i da dodirnete stvari oko vas i osetite od kakvih materijala su napravljeni.

Ova vežba vam u nekim situacijama može izgledati teško, biće vam nemoguće da je izvedete na nekom mestu ili trenutku - možda nećete čuti zvukove, ili nećete oko sebe imati šta da dodirnete. Ali, to može biti bilo šta. Zvuk može biti otkucaj sata, pucketanje, prstima, šuštanje lišća. Takođe, možete da dodirnete bilo šta, bilo da su to delovi vašeg tela, odeća, tlo na kojem stojite...

Vežbanje ove metode je jednostavno i odmah vas vraća u sadašnji trenutak, smanjuje stres i podstiče vas da se fokusirate na nešto drugo, opipljivo, relanije... Probajte!

Izvor: Sensa