Svakodnevna izloženost stresu i egzistencijalnim izazovima života dovodi do akutnih neravnoteža koje, obično, prevazilazimo dobrim noćnim odmorom, rekreacijom, aktivnostima u kojima ispoljavamo svoju kreativnost, razbibrigom, prijatnim trenucima i druženjem sa osobama koje volimo. Pa ipak, ako potraju ili pređu granicu psihičke i telesne izdržljivosti, mogu da dovedu do brojnih psihičkih poteškoća, od kojih je anksioznostnajčešća.

S vremena na vreme, svako se od nas oseća anksiozno. To je normalna emocija. Možemo da se osećamo nervozno kada smo suočeni sa problemom na poslu, u emotivnoj vezi, pre testiranja na ispitu ili uoči donošenja neke važne odluke.

O anksioznosti kao ozbiljnoj neravnoteži govorimo kada počnemo da precenjujemo opasnost koju sa sobom nose određene situacije, pa i u okolnostima koje nisu po nas preteće reagujemo kao da se nalazimo pred stvarnom i velikom pretnjom. Na ovaj način, telo se uvodi u stanje pripravnosti, koje nauka o stresu opisuje kao stanje „borbe ili bega”. Anksioznost je složena emocija, praćena osećanjem strepnje, straha, osećanjem napetosti, neizvesnosti, zabrinutim mislima i fizičkim simptomima.

Među važnijim psihičkimsimptomima ističu se izražena briga u vezi sa nečim, čak i kad ne postoji vidljiv razlog; iščekivanje nepovoljnih ishoda u brojnim situacijama, oslabljena koncentracija i razdražljivost.

Među fizičkimsimptomima, najčešći su nesanica, povećan osećaj zamora, glavobolja, mišićna napetost i fizička nelagoda, otežano gutanje, suvoća u ustima, drhtanje ili grčenje celog tela, ubrzan rad srca, kratak dah, učestalo mokrenje, pojačano znojenje, i dr.

Anksioznost može biti povezana sa većim brojem ozbiljnijih psiholoških poremećaja, kao što je hronično stanje anksioznosti, koje se javlja u širokom spektru životnih situacija, pri čemu je osećaj napetosti i straha neprekidno prisutan (opšti anksiozni poremećaj). Kod anksiozno-depresivnog poremećaja, uz anksioznost, prisutni su i depresivni simptomi, smena emocija tuge i straha.

Kod specifičnih fobija, kao što je strah od letenja, visine, dubine, određenih životinja, krvi, anksioznost je takođe prisutna. Kod paničnog poremećaja, strah se javlja iznenada i neočekivano. Tokom pančinog napada, osoba može da se znoji, ima bol u grudima, ubrzan i nepravilan rad srca. Kod socijalnih fobija, osoba oseća preteranu zabrinost u vezi sa svakodnevnim društvenim situacijama. Sve vreme je fiksirana na to kako će je drugi videti, kako će je proceniti i da li će je, možda, ismejati.

Ublažavanje simptoma

Kada je reč o ozbiljnim anksioznim neravnotežama, uvek se savetuje da potražimo podršku stručnjaka. Psihološko savetovanje, psiho-relaksacione tehnike, kao što je tehnika transcendentalne meditacije, mogu biti od velike pomoći. Ova potonja, posebno, jer ne samo što dovodi do celokupne psihofizičke relaksacije i oslobađanja od duboko ukorenjenih stresova koji leže u osnovi anksioznosti, već delotvorno i trajno uklanja samu anksioznost i čini nervni sistem otpornim na svaki budući stres.

Malo je poznato, međutim, koliko blagorodna može biti aromaterapija u ublažavanju anksioznih simptoma. Osvrnućemo se na stres, anksioznost, depresiju, šok i traumu, navesti blagorodne efekte pojedinih etarskih ulja za svaku od ovih grupa neravnoteža i objasniti kako se koriste.

Kod svakog od ulja namenjenog neravnoteži koju tretiramo navešćemo i veći broj drugih njenih dobrobiti za um i emocije. Etarska ulja, dakle, uz ciljani efekat, imaju i brojne propratne blagorodne dobrobiti.

Korišćenje etarskog ulja u raspršivaču ili pomoću aromalampice, inhalacija – udisanje direktno iz bočice ili sa testera ili papirne maramice na koju smo kapnuli jednu ili dve kapi ulja – više puta tokom dana (koliko nam prija), delovaće veoma smirujuće na naš um i telo. Bočice sa etarskim uljem su male i možemo ih nositi svuda sa sobom.

Masaža celog tela rastvorom etarskog ulja u odnosu na 1–3 odsto etarskog ulja prema 97–99 odsto baznogulja, na primer, bademovog ili jojobe, odličan su način da oslobodimo i umirimo mentalni stres i napetost tela. Ako koristimo kupku, a to je predivan način da ugodimo sebi, napunimo kadu prvo toplom vodom, dodamo 8–10 kapi etarskog ulja, prethodno rastvorenog u slatkoj pavlaci, medu ili solima za kupanje. Pritom, uvek je dobro da isprobamo veći broj etarskih ulja i vidimo koja nam najviše prijaju, koja kod nas proizvode najbolji efekat.

Koja etarska ulja najbolje pomažu kod anksioznosti, stresa i traume - pročitajte OVDE!

Izvor: Sensa

Tekst: Branko Čičić