Emocionalna zavisnost podrazumeva stanje kada ste zavisni od partnera, gubite svoju autonomiju i vlastito ja, imate osećaj da bi se bez njega za vas ceo svet srušio. Zavisnički odnosi u ljubavi ne mogu se svrstati u zdrave veze

Uspešana i kvalitetna veza je ona u kojoj se partneri razvijaju, međusobno podržavaju i podstiču jedno drugo na razvoj. Oni su zajedno i zajedno se razvijaju, ali ne gube sebe i ostaju dosledni svojoj prirodi. Sa druge strane, u emocionalno zavisnom odnosu jedan partner ignoriše svoje potrebe kako bi zadovoljio potrebe onog drugog.

Evo kojih 8 znakova pokazuje da ste u ljubavnoj vezi izgubili sebe:

  1. Gubitak veze sa sopstvenim ciljevima, hobijima i svrhom života.
  2. Potiskivanje vlastitih želja i stavljanje u drugi plan - važne su vam želje i interesi partnera, a ne vaši.
  3. Život je postao neprekidna rutina. Svaki dan je sličan prethodnom, u vašeoj vezi nema novih utisaka i emocija.
  4. Stalna anksioznost, osećaj kao da ne dobijate dovoljno u vezi. Strah od života bez partnera.
  5. Želja da ugodite partneru, ali i zadovoljite druge ljude iz okruženja tako što ćete njih uvek stavljati na prvo mesto. U
  6. interakciji sa partnerom navikli ste da ne budete svoji, pa počinjete da se "prilagođavate" i idete protiv sebe uvek i svuda.
  7. Nedefinisane emocije u odnosu, stalno ste rastrzani između neutralnosti i ljutnje. Više počinju da dominiraju negativna osećanja, jer ono što ste u sebi potisnuli pokušava da izađe na površinu.
  8. Želja da se "popuni praznina" na bilo koji način. Najčešće je ovo uranjanje u posao, prejedanje, kompulzivna kupovina.
  9. Osećaj beznađa, čini se da se svi snovi i planovi nikada neće ostvariti.

Ukoliko ove znakove primećujete u svom odnosu važno je da ih ne ignorišete. Pokušajte da promenite stvari, da razgovarate sa partnerom, da radite na sebi. Ukoliko partner ne poštuje vaše želje, snove i želi da vas promeni, možda je trenutak da se zapitate da li ste u toksičnoj vezi i da li ovaj odnos zaista vredi nastavljati. Osobe koje su u emocionalno zavisnim vezama često traže i pomoć stručnog lica u vidu psihologa kako bi prevazišli ovaj problem. Možda uzrok za ovakav način vezanosti u emotivnim vezama može biti i manipulacija od strane partnera, ali i naše potisnute traume i emocionalne rane.

Izvor: Sensa