Od davnina, ljudi iz celog sveta posećuju duhovne učitelje kao što su Ramakrišna, Nim Karoli Baba i Dalaj Lama kako bi učili od njih. Guru je više od učitelja, vodiča ili mentora. On je poput kapetana koji nam saosećajno i prijateljski pomaže da plovimo okeanom života.

Kakvog ćete gurua izabrati?
Stara zen priča govori o mladiću koji je posetio dva ašrama u potrazi za učiteljem. U prvom je prišao guruu, naklonio se i rekao: „Tražim gurua. Možete li me naučiti?"
Guru se osmehnuo. "Naravno. Siguran sam da ćeš biti odličan učenik i rado ću sa tobom podeliti svoju mudrost ."
Zatim je mladić posetio drugi ašram, prišao guruu i poklonio se. „Tražim gurua. Možete li me naučiti?"
Guru mu se takođe naklonio, a zatim odmahnuo glavom. „ Ne znam baš mnogo “, rekao je, „ali ako se vratite kasnije, možda bismo mogli da sednemo zajedno i posmatramo zalazak sunca .“
Mladić se osmehnu i klimnu glavom. Izabrao je drugog gurua.

Svaka osoba nas nešto nauči, ali nije svako naš guru
Svaka osoba koju sretnete može vas nečemu naučiti, ali nije svaka osoba vaš guru. Naši najbolji prijatelji i rođaci ne mogu nam pomoći da naučimo najvažnije lekcije jer nas ne vide u potpunosti kao osobu sa kojom su povezani.
Kolega sa posla možda ceni moja poslovna dostignuća više od moje žene, ali ne poznaje moju porodicu. Prijatelj bi možda bio bolje društvo na fudbalskoj utakmici, ali ja ne želim da provodim svako veče sa njim. Cimer će sigurno znati najviše o nama, ali nam možda neće pomoći da savladamo izazove.
Moji prijatelji i rođaci poštuju moju duhovnu praksu, ali samo moja žena zna da li sam jutros zaista meditirao. On je sa mnom češće i u različitim situacijama nego bilo ko drugi. Niko mi ne može bolje pomoći u ličnom razvoju.

Zašto je vaš partner vaš guru?
Obično o svom partneru ne razmišljamo kao o učitelju i vodiču. Ali niko sebe ne može jasno videti. U našem umu mi smo centar našeg sveta i sve što doživljavamo je na ovaj ili onaj način povezano sa nama; psiholozi to nazivaju egocentričnom pristrasnošću. Ovo nije narcizam; to je samo rezultat gledanja na svet kroz jedan par naočara.
Drugi nas vide drugačije, kroz svoje naočare. Naravno, svaki partner ima svoje predrasude, ali kada naučimo da vidimo sebe kroz oči svog partnera, mi širimo i usavršavamo svoju percepciju sebe.

Partneri uče jedni od drugih
Vaš partner treba da bude neko od koga i sa kim želite da učite, a isto važi i za njega. Učimo sa našim partnerom kada nešto pokušamo zajedno i razgovaramo o tome kasnije. Učimo od njega kada sa nama podeli svoje znanje ili nas vodi.

Učenje sa partnerom je najteže. Kada živimo sa nekim ko ima drugačiji um, srce i energiju od nas, rastemo gledajući kako se ponašaju prema nama. Moramo pažljivo i strpljivo posmatrati njegovo ponašanje i saznati čemu nas uči.

Ovo je posebno teško ako nam partner ide na živce. Zaključujemo da je njegovo ponašanje pogrešno umesto da shvatimo da nas njegovi postupci — i naše reakcije na njih — uče o nama samima. Istovremeno, partner uči i od nas, iz našeg ponašanja i postupaka.
Kao guru, takođe moramo da razmotrimo kako naši postupci utiču na našeg partnera. Guru nas vodi bez osuđivanja, deli mudrost bez ega, nudi ljubav bez očekivanja. Biti guru svom partneru ne znači da delite svoju mudrost sa njim (to u najboljem slučaju zvuči nezgodno), ali svakako zahteva strpljenje, razumevanje, radoznalost, kreativnost i samokontrolu. Ne možete sami da razvijete ove kvalitete. Najbolje ćete ih razviti sa svojim partnerom.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO: