SadguruĐagi Vasudev (Sadhguru) je jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja koji je napravio revoluciju u posmatranju celokupnosti čoveka i načinima za dostizanje blagostanja. Svoja znanja i uvide je metodično uobličio u knjigu „Unutrašnji inženjering – jogijev vodič ka radosti“. Ova knjiga ne zamagaljuje, ne mistifikuje, nije ekskluzivna. Jednostvani i duboki uvidi i iskustvo ovog mudrog čoveka već decenijama inspirišu ljude na promene, a posebnu draž njegovoj životnoj filozofiji daju konkretni, primenljivi i praktični sadržaji kojih se samo treba disciplinovano pridržavati dostići svoj pun životni potencijal.

Ispričajte nam nešto više o metodama za postizanje blagostanja. Koje su vežbe i tehnike uključene u taj sistem?

Sadhguru: U jogi smatramo da ljudsko biće može da se razvije do te mere da dosegne svoju pravu, odnosno Božansku, prirodu – kako god se to nazivalo – tako što će joj pristupiti putem tela, uma, emocija ili, pak, putem unutrašnjih energija. Ako koristite svoje emocije i pokušate da dosegnete najvišu realnost, to nazivamo Bakti jogom, ili putem posvećenosti. Ako koristite svoju inteligenciju i na taj način pokušate da dosegnete najvišu realnost, to nazivamo Gnana jogom, ili putem inteligencije. Ako koristite svoje telo ili fizičko delovanje, to nazivamo Karma jogom. Ako transformišete svoje energije, to nazivamo Krija jogom. Ali niko nije samo glava, samo srce, samo ruke, ili samo enegija; vi ste kombinacija ove četiri dimenzije. Ako želite da se razvijate, potrebna vam je kombinacija ova četiri puta – Bakti, Gnana, Krija i Karma. U obliku Iša joge nudimo spoj ova četiri puta.

Naš osnovni program naziva se Unutrašnji inženjering. Pružamo ga ljudima kao svojevrsnu tehnologiju, a ne kao neko učenje, filozofiju ili sistem verovanja. Kao što postoji tehnologija za stvaranje spoljašnjeg blagostanja, tako postoji čitava jedna dimenzija nauke i tehnologije kojom se stvara unutrašnje blagostanje. Najviši nivo tehnologije na planeti predstavlja sâm ljudski sistem. I superkompjuter je sitnica u poređenju sa tehnologijom koja je uključena u stvaranje ljudskog sistema. Moj rad se sastoji u tome da ljudima pomognem da u celosti koriste ovu tehnologiju. Ako je zaista budu koristili u celosti, slavno će proživeti svoj život.

Za program Unutrašnjeg inženjeringa, potrebno je posvećeno uložiti 32 sata. Za one koji još uvek nisu spremni na to, ponudili smo razne besplatne prakse na internetu i na našoj mobilnoj aplikaciji. Jedna takva vežba se zove Simha krija, a služi izgradnji imunog sistema. Vežba traje manje od 2 minuta dnevno. Druga vežba se zove Iša krija i čudesno deluje na vaše psihičko stanje. Ovu vežbu možete raditi 12 minuta dnevno, u bilo koje doba dana. Takođe nudimo nešto što se zove Upa-joga, što vam donosi fizičke i psihičke blagodati, ali ne dotiče duhovnu dimenziju.

Shvatanje joge prate nesporazumi, naročito na Zapadu. Šta je tačno joga? Da li je to tehnika, način života, put do prosvećenosti ili religijska komponenta?

Sadhguru: Mislim da je bolje da govorim o onome što nije joga. Toliko je pogrešnih tumačenja, da je relevantnije govoriti o onome šta joga nije. Stoj na glavi nije joga, zadržavanje daha nije joga, uvijanje tela nije joga. Naravno, postoje razne jogičke prakse, ali kada kažemo „joga“, mislimo na određeno stanje – na određeni način bivanja. Reč „joga“ znači „jedinstvo“. A jedinstvo znači da počinjete da stičete iskustvo univerzalnosti onoga što vi jeste. Na primer, u današnje vreme, savremena nauka vam nesumnjivo dokazuje da je celokupno postojanje jedna jedinstvena energija koja se manifestuje u raznim oblicima. Ako ova naučna činjenica postane vaša stvarnost, te sve doživite kao jedno, onda ste u jogi. To je oslobađanje, to je mukti, to je konačna sloboda.

Joga nije religija. Nije u pitanju neki sistem verovanja, niti filozofija, već je to jedna tehnologija kojom se postiže unutarnji razvoj, a ljudska evolucija se ubrzava do ostvarivanja svoje najviše mogućnosti. Joga se izlagala kao nauka mnogo pre nego što je ijedna religija smišljena. Baš kao što postoje fizičke nauke kojima se stvara spoljašnje blagostanje, tako joga predstavlja nauku za postizanje unutarnjeg blagostanja.

Zbog toga što se joga razvijala i gradila u civilizaciji nastaloj na obalama reke Ind, ljudi su počeli da je poistovećuju sa hinduističkom kulturom. Nazvati jogu hinduističkom isto je kao kada biste za teoriju relativiteta rekli da je jevrejska. Iz koje god kulture ili religijskog zaleđa da neki naučnik dolazi, ne treba poistovećivati njegovu naučnu disciplinu sa njegovom religijom. Slično tome, joga ne bi trebalo da bude poistovećena ni sa jednom religijom. Ona je nauka za postizanje unutarnjeg blagostanja.

Inteligencija, pored intelekta, ima i druge aspekte. Kako možemo da aktiviramo i upotrebimo te njene druge aspekte?

Sadhguru: Ako u ljudsko biće koje vi u suštini jeste pogledate bez emocionalne vezanosti, dakle, ne u smislu „to sam ja“, nego kao na mehanizam, videćete da je to najprefinjenija mašina na planeti. A čime to proizvodite? Pojedete voće, recimo bananu, i u periodu od sat i po do dva sata, banana postaje ljudsko biće. Postoji inteligencija koja može da pretvori voće, povrće ili bilo šta drugo što pojedemo u jednu tako kompleksnu mašinu. Kako je ovo izvodljivo bez neke dublje inteligencije? Trenutno, međutim, te inteligencija niste svesni.
Celokupni sistem joge služi da sebe dovedete do određenog stanja opuštenosti, kako ne bi dolazilo do smetnji. Šta podrazumevam pod „smetnjom“? Na evolucionoj skali, ljudski um je relativno nova pojava. Pošto ne znate kako da ga optimalno koristite, stvara se određena količina smetnji. To je kao kada se dete igra radio aparatom – samo ćete čuti razne čudne zvukove.

Ako svoj sistem dovedete do opuštenosti, primetićete da izvan intelekta postoji inteligencija koja neprekidno radi. Nije intelekt ono što vas drži u životu. Sagledajte svoju situaciju: nalazimo se na okrugloj planeti, koja čak ni ne miruje, već se vrti, u ovom svemiru kojem niko ne zna ni početak ni kraj, a opet možemo da živimo svoje živote ne zamarajući se tim stvarima. Postoji dublja dimenzija inteligencije u vama, oko vas, posvuda. Ljudski napori i težnje trebalo bi da budu usmereni ka pristupanju ovoj dimenziji.

Izvor: Sensa