Postoje posebne asane koje će nam pružiti osećaj sigurnosti, zaštite i utehe kad smo posebno ranjivi. Kao da grlimo sami sebe nevidljivim, toplim rukama ljubavi. To su stojeći i sedeći pretkloni – položaji kojima zatvaramo prednji deo tela. U prednjem delu tela su sve mekane i osetljive tačke koje instinktivno štitimo, poput stomaka, srca, grla. Zato se u položaju sedećeg pretklona ili položaja deteta osećamo zaštićeno. Uz osećaj zaštite ovi nam položaji daju odličan osećaj uzemljenosti.

Možemo da zamislimo kako naše napetosti otiču iz tela u zemlju, a zemlja nam strpljivo uzvraća čvrstim osloncem iz koga crpimo novu snagu. Tu je i položaj koji pročišćava srčanu čakru. Srčanačakra – anahata će nas podsetiti da saosećanjem i nežnošću prema sebi možemo da utešimo celo svoje biće i osnažimo ljubav prema sebi. Voleti sebe je temeljni oblik ljubavi iz koga proizlazi osećaj samopoštovanja, sigurnosti u sebe. A ta ljubav će polako preobražavati svaku bol, povredu, strah, napetost ili nesigurnost u snagu.

Predlažem vam niz nežnih asana za koje vam je potrebno samo malo prostora i barem petnaestak minuta, piše SenkaLjubić. Svaki položaj držite od 1 do 3 minuta ili koliko god dugo želite, osluškujući signale koje vam šalje telo. Efekat je odmah primetan.

1. POLOŽAJ DETETA – BALASANA

Položaj deteta opušta mišiće prednjeg dela tela i pasivno isteže mišiće leđa. Osim što uklanja bolove iz gornjeg dela leđa, ima smirujući učinak jer otklanja umor i stres. Daje nam osećaj zaštićenosti. Kleknite na pod i sedite na pete. Uz izdah se spustite u pretklon, naslonite čelo na pod, a ruke opružite uz telo. Opustite sve mišiće. Osluškujte svoj dah i produbite ga. Položaj zadržite koliko god osećate da vam je ugodno i opuštajuće. Varijacije ako imate tegoba sa kukovima, kolenima ili vratnim delom kičme: Ako imate kruće kukove i osetljiv donji deo leđa, položaj će biti prijatniji ako blago raširite kolena. Čelo možete osloniti na šake, blok za jogu ili presavijeno ćebe. Ako ne možete skroz da sednete na pete ili imate tegobe sa kolenima, na prostirku stavite mekanu prostirku, a na pete jastuk pa sedite na jastuk.

2. OSVEŽAVANJE SRČANE ČAKRE – ANAHATASANA

Ovaj položaj će izdužiti i osvežiti područje karlice, ramena, lopatica i ruku. Osetljivi prednji deo tela okrenut je prema zemlji koja nas štiti. Zamislimo da sa svakim izdahom spuštamo srce prema zemlji i otpuštamo iz srca sve što nas tišti. Iz položaja deteta podignite se u četvoronožni položaj. Dlanove lagano pomerajte napred dok istovremeno spuštate prednji deo tela prema podu. Oslonite čelo o pod, srce spustite još malo bliže podu. Ruke su ispružene pa ih malo odmaknite ustranu kako bi se opustili ramena i lopatice. Kukovi ostaju iznad kolena, možete ispod njih staviti prostirku. Ako je potrebno, oslonite čelo na blok za jogu. Dišite dubokim, pravilnim dahom kroz nos i zadržite položaj najmanje jedan minut.

Shutterstock AKO VAM JE POTREBNA UTEHA I RANJIVI STE, ISPROBAJTE 6 JOGA VEŽBI

3. STOJEĆI PRETKLON – PADAHASTASANA

Iz prethodnog se vratite u četvoronožni položaj, oslonite nožne prste o pod, pa podignite kolena i karlicu. Došetajte se stopalima na prednji deo prostirke do dlanova. Spojite prednji deo stopala, pete ostavite malo razmaknute. Spustite gornji deo tela u pretklon, uhvatite se za laktove. Opustite vrat, ramena i ruke. Položaj će biti ispravan ako pravilno opteretite površinu celog stopala, nemojte da „visite” na petama. Kolena po potrebi možete blago da savijete. Sa udahom usmerite sedalne kosti uvis. Gornji deo tela je opušten, pa se svi mišići i kičma bez napora istežu. Noge su u ovom položaju aktivne. Duboko dišite i zadržite položaj najmanje jedan minut.

4. SEDEĆI PRETKLON – PAŠČIMOTANASANA

Sedite ispruženih nogu. Osvestite ravna leđa. S udahom istegnite ruke gore, s izdahom se spuštajte polako u pretklon. Osetite da pokret dolazi iz kukova, zadržite leđa ravna, zamislite da spuštate srce prema nogama. Pokušajte da uhvatite nožne prste ili jednostavno položite podlaktice na pod pokraj nogu. Kada ste se sagli napred najviše što možete, izdužite vrat i celu kičmu kroz vrh glave. Ramena i lopatice gurnite unazad. Umirite telo, slušajte svoj dah i zadržite položaj barem minut. Varijacije ako su mišići nogu, posebno zadnje lože izrazito nefleksibilni ili imate tegobe u donjem delu leđa: U tom slučaju možete da sednete na presavijenu prostirku ili blok za jogu kako biste podigli karlicu. U drugoj varijaciji možete da savijete kolena koliko je potrebno, pa ispod kolena kao oslonac stavite blok ili presavijenu prostirku. Ovaj položaj je za mnoge izazovan, pa spustite telo u pretklon bez forsiranja, koliko vam telo dopušta – učinak ni u nežnijoj varijaciji neće izostati!

5. KOLENA NA GRUDNOM KOŠU – APANASANA

Ovaj položaj opušta celu kičmu, lopatice i mišiće donjeg dela leđa. Uz lagano ljuljanje sami masirate leđa tempom i intenzitetom koji vam je prijatan. Ležeći na leđima privucite kolena na grudni koš. Dlanovima uhvatite kolena. Polako kružite kolenima nekoliko krugova u svaku stranu. Potom se nežno ljuljajte levo – desno. Nakon masaže zadržite telo mirno u ovom položaju najmanje jedan minut.

6. OPUŠTANJE – ŠAVASANA

Završno opuštanje pomoći će da osetite novu energiju tela, da primetite osećaj svežine i opuštenosti. Lezite na leđa. Razmaknite noge malo na stranu, dopustite da se stopala opuste i prirodno zarotiraju na stranu. Odmaknite ruke od bokova i otvorite dlanove nagore. Zatvorite oči. Pustite dah da se umiri i vrati uobičajenom ritmu. Potpuno opustite sve mišiće tela. Ostanite mirni i prepustite

Izvor: Sensa/Senka Ljubić