Nar je voće koje ima sjajne blagodeti po zdravlje organizma - voće koje obiluje ukusnim sokom i lekovitim bobicama. Sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala - A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, H, K, kalijum, silicijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, fosfor, hlor, gvožđe, jod, selen, fluor, hrom, cink, omega-6 i beta-karoten.

U narodnoj medicini nar se najčešće koristi za poboljšanje hemoglobina i lečenej anemije. Ukoliko se pojavi nedostatak gvožđa u krvi, koristi se nar koji je jedan od važnijih prirodnih izvora ovog važnog minerala za organizam.

Nar jača krvne sudove, snižava loš holesterol, normalizuje krvnipritisak, poboljšava cirkulaciju krvi u celom telu, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, sprečava nastanak artroze, a u nekim slučajevima pomaže i kod opadanjakose.

Nar takođe poboljšava varenje, jača imuni sistem u telu i bori se protiv gljivičnihinfekcija. Još jedna sjajna prednost konzumiranja nara jeste povoljno dejstvo na zdravljezuba. Sok od nara pomaže u uklanjanju plaka, ali važno je da sa njim ne preterate jer je kiselkast i u velikim količinama može nepovoljno da deluje na želudac. Koncentrovani sok od nara mora biti razblažen, inače će iritirati sluznicu želuca.

Ako imate nizak pritisak, onda bi konzumiranje nara trebalo ograničiti. Nar takođe pozitivno deluje na deotoksikaciju organizma je sadrži obilje antioksidanata.

Izvor: Sensa

Koje prednosti po zdravlje ima nar