Više puta smo čuli za pozitivna dejstva jabukovogsirćeta po zdravlje, ali malo ko zna za japansko umeboši sirće koje je istovremeno i začin i prirodni lek. Ovo sirće se sve češće može naći na policama kuhinja širom sveta, kako zbog ukusa, tako i zbog zdravstvenih prednosti.

Umeboši sirće se priprema specijalnim postupkom kiseljenja umeboši, japanskih šljiva i predstavlja izuzetno alkalnunamirnicu koju su prema verovanjima u lekovite svrhe koristili samuraji. Umeboši je vrsta japanske šljive koja je po karakteristikama sličnija kajsiji. Sirće se pravi tako što se japanske šljive pomešaju sa listovima šisoa (japanske koprive) i kombinuju sa morskom solju. Ovi sastojci prolaze kroz jednogodišnji proces mlečne fermentacije, zbog čega ćete takođe moći da uživate u blagodetima fermentisane hrane ako konzumirate ovu namirnicu.

Kako na organizam deluje umeboši sirće:

  • Antimikrobna svojstva - Koristi se kod dijareje i smanjuje rizik od infekcija i bakterija.
  • Kontroliše nivo krvnog pritiska - Male doze sirćeta u Japšanu koriste osobe sa visokim pritiskom, jer sadrži manje natrijuma nego so.
  • Korisno za varenje - umeboši je odličan za ubrzavanje metabolizma, borbi protiv jutarnje mučnine i problema sa varenjem.
  • Pomaže kod poremećenog rada želuca i pospešuje varenje hrane i razvoj zdrave crevne flore (korisnih mikroorganizama) - neutrališe štetne mikroorganizme.
  • Pomaže kod mamurluka.
  • Podstiče detoksikaciju - čisti organizam od toksina, posebno jetru, i štiti telo od slobodnih radikala
  • Podiže energiju i deluje protiv umora

Kako se koristi umeboši sirće:

Služi kao začin za salate i čorbe, sosove, prelive, a upotrebljava se i pri pripremi turšije. Kod probavnih smetnji može se upotrebljavati u svojstvu napitka, tako što jednu kašičicu sirćeta sipate u čašu vode, promešate i popijete.

Napomena: Pre upotrebe sirćeta u lekovite svrhe posavetujte se sa svojim lekarom!

Izvor: Sensa