Došli ste do tačke u kojoj shvatate da više ne ide ovako i odlučujete da preduzmete akciju. Svesni ste da ćete se kratkoročno naći u vrtlogu bola, patnje, razočarenja i teških trenutaka, ali vremenom će se i to promeniti.

Razvod nije jedan događaj, koji se dogodi i završi u jednom danu. Period razvoda može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Razvodne počinje tužbom za razvod i ne završava se presudom. Možemo čak reći da postoje tri vrste razvoda – razvod kao vrsta poslovnog ugovora, sporazumni razvod i visokokonfliktni razvod.

Pitanje koje zanima sve ljude pre razvoda je koliko će dugo trajati period patnje.

Ako je verovati rezultatima britanskog istraživanja sprovedenog pre desetak godina, muke zbog razvoda traju tačno 17 meseci i 26 dana. Razvedeni ljudi spremni su da nastave sa svojim životom tek posle godinu i po dana. Ovo vreme je određeno kao razuman vremenski okvir za rešavanje sukoba oko starateljstva nad decom, pitanja nekretnina i finansijskih problema.

Naravno, ovo je samo „praktična“ i racionalna strana razvoda: priča uključuje i emocionalno iscrpljujuće stanje koje treba prevazići.

Šest od deset razvedenih ispitanika izjavilo je da im je najteže da prihvate činjenicu neuspeha. Emocionalni uticaj razvoda je toliki da je pet odsto ispitanih reklo da nekoliko godina nakon razvoda još pokušava da se pomiri sa tim.

Petina ispitanika hrabro je priznala da nikada neće u potpunosti preboleti razvod, dok je to najgore osetilo 55 odsto ispitanika, prenosi portal she.hr.

(Sensa)

BONUS VIDEO: