Nakon razvoda nije uvek lako odlučiti se za nova poznanstva niti za nove ljubavi. Situacija je još izazovnija ako je tu i dete iz prethodnog braka. Roditelju s kojim dete živi u ovom slučaju je najteže. Negativno iskustvo prošlih veza ostavlja svoj „otisak“, postoji strah od ponavljanja neuspeha, tu je mnoštvo negativnih misli u vidu generalizacija „svi muškarci su isti...“ , „sve žene su iste“...Jasno je da je sve uvek individualno, ali ipak postoje neki zajednički saveti koji bar donekle mogu da pomognu u izgradnji novih odnosa - a da deca ne budu prepreka.

1. Stavite tačku na "prošlost"

Teško je graditi nove odnose ako postoje nedovršene situacije sa bivšim partnerom. Analizirajte prethodne odnose, pronađite svoje greške, pokušajte da razumete razloge sopstvenog ponašanja, i što je najvažnije, shvatite da vas ništa više ne povezuje sa bivšim partnerom. Nije neuobičajeno da se parovi ponovo vrate jedno drugom nakon raskida, pa ako ste i dalje u dilemi i niste spremni da samouvereno stavite tačku na to, to će pogoršati novu vezu. Stalno ćete pominjati bivšeg, što novi partner nikako ne želi da sluša. Suočite se sa prošlošću pre nego što pređete na budućnost.

2. Oslobodite se straha od neuspeha

Razvod nije kraj, već početak novog života. Ali ne može svako da gleda na život na ovaj način. Mnogi imaju strah da će se sve ponoviti i dovesti do svađa, skandala, izdaje, razvoda. Pokušajte da sagledate svoje misli. To što nekada nešto nije uspelo ne znači neuspeh zauvek! Imate prava na novi život i na novi početak! Dajte vama kao paru šansu.

3. Pripremite decu

Bolje je unapred pripremiti decu na činjenicu da će se možda u vašem životu pojaviti novi prijatelj sa kojim ćete provoditi vreme. Razgovarajte s njima kako nova osoba ne bi bila iznenađenje. Objasnite im da ćete vi uvek biti njihova mama i da to niko i ništa ne može da promeni. Moraju da razumeju da vas ne gube time što vi imate nekog novog u svom životu.

4. Dajte sebi šansu

Uverite se da se osećate dobro, da ne izgubite samopoštovanje posle „neuspelog“ braka. Ne bi trebalo da dozvolite pomisao da posle razvoda više nikome niste potrebni. Ako je bivši supružnik često ukazivao na vaše nedostatke, to uopšte ne znači da je to tačno i da je ono što je on video kao vaše mane nešto što će i drugima smetati. To što je njemu smetalo nekom drugom može da bude savršeno.

5. Birajte mudro

Veoma je važno analizirati greške iz prošlosti kako ih ne biste ponovili u novoj vezi. Isti pristup s drugim čovekom vrlo verovatno vodi istom scenariju. Znači, prvo morate da shvatite u čemu je bila greška da biste znali kako da nastavite dalje. 

6. Ne žurite

Nema potrebe da jurite u novu vezu. Neka se sve odvija spontano. Upoznajte ljude, družite se… Razgovarajte dugo i otvoreno. Provodite vreme zajedno s osobom koja vam se sviđa. Dajte sebi vremena onoliko koliko je zaista potrebno.

7. Ne upoređujte bivšeg sa sadašnjim

Bivši je otac vaše dece i ona ne treba da slušaju kritike na račun svojih roditelja. Zato ne treba otvoreno da upoređujete novog izabranika sa prethodnim. Ovo samo može da izazove bes prema novom partneru.

8. Organizujte druženje s decom

Dobar način da se osećate i bolje upoznate je da uradite nešto zajedno- da odete na utakmicu, u bioskop, na piknik izlet...Možete planirati zajednički događaj sa decom. Tako ćete se uveriti da li je muškarac spreman da posveti pažnju ne samo vama, već i vašoj deci, kako se prema njima ophodi, kako se ona ponašaju u njihovom društvu...

Izvor: Sensa