Da li ste se ikada zapitali kako se sek*ualno zadovoljstvo menja što ste duže u vezi sa nekim? S jedne strane, čini nam se da će se zadovoljstvo povećati kada se partneri duže poznaju i nauče šta drugome pričinjava zadovoljstvo, ali može se činiti verovatnim da se zadovoljstvo smanjuje kako početni osećaji sek*ualne strasti i nove situacije počnu da nestaju, piše Psichology Today.

Istraživanje o zadovoljstvu u intimnim odnosima

Rano istraživanje na ovu temu dalo je oprečne rezultate, pri čemu su neke studije ukazivale na povećanje, a druge na smanjenje zadovoljstva. Konkretno, većina prethodnih studija jednostavno je upoređivala ljude u vezama u jednom trenutku umesto da prate promene u zadovoljstvu tokom dužeg vremenskog perioda. Drugi problem je što se većina ranih istraživanja zasnivala na mladim odraslim osobama i studentima, koji nisu reprezentativni za opštu populaciju.

Nedavna studija objavljena u časopisu Archives of Sexual Behavior pokušala je da se pozabavi ovim nedostacima i pruži precizniji odgovor na pitanje kako se sek*ualno zadovoljstvo menja sa trajanjem veze.

U nedavnoj studiji, naučnici su analizirali podatke iz nacionalno reprezentativne longitudinalne studije odraslih Nemaca. Proučavali su odgovore 2.814 učesnika, od kojih su svi bili mladi do sredovečni (25-41), heteroseksualni i u monogamnim vezama. U analize su uključena tri talasa podataka (sakupljenih u razmaku od otprilike godinu dana).

Glavni ishod razmatran je sek*ualno zadovoljstvo, koji je procenjen pomoću stavke: „Koliko ste zadovoljni svojim seksualnim životom?“. Učesnici su odgovorili brojevima u rasponu od 0 (veoma nezadovoljan) do 10 (veoma zadovoljan) tokom svakog talasa ankete.

Rani uspon, praćen stalnim padom

Dakle, šta su istraživači otkrili? Pokazalo se da je došlo do porasta sek*ualnog zadovoljstva tokom prve godine veze, posebno u drugoj polovini godine. Nakon toga ono je opadalo. 

Šta objašnjava ovaj obrazac rezultata? Tokom prve godine veze, partneri brzo uče o međusobnim željama i nesklonostima, tako da će ovo saznanje verovatno povećati zadovoljstvo svih uključenih.

Što se tiče kasnijeg opadanja koji počinje u drugoj godini, ovde se deo priče odnosi na promene u učestalosti sa kojima su partneri imali intimne odnose. Konkretno, ljudi su počeli da imaju manje odnosa otprilike u isto vreme kada je zadovoljstvo počelo da opada. Smanjenje kvantiteta je delimično uzrok pada njihovog zadovoljstva.

Naravno, takođe je vredno napomenuti da smanjenje zadovoljstva može biti i funkcija smanjene strasti (nešto za šta znamo da opada u prvih nekoliko godina veze). Dok je opšti trend ka stalnom padu zadovoljstva, uvek postoji individualna varijabilnost. Pad zadovoljstva nije neizbežan, ali izgleda da je potrebno malo truda da se strast održi živom. Najiskušaniji i najistaknutiji način da ublažite pad je da nastavite da ubacujete nove i različite stvari i zajedno širite svoje horizonte.

(Sensa.hr)

BONUS VIDEO: