Sa ukupno 30 knjiga na temu praktične i popularne psihologije, ukupno preko 5 miliona knjiga u opticaju, uz veliki broj naučnih članaka o važnim temama iz oblasti psihoterapije i psihologije, Mihaila Litvaka mnogi smatraju jednim od od najvećih psihologa! On je ruski psiholog, psihoterapeut doktor nauka i autor.

Predstavljamo njegovih 10 saveta o boljim međuljudskim odnosima.

1. Naučite da živite za sebe. U suprotnom, uvek ćete se truditi da se dokažete drugima i živećete za njih.

2. Niko ne odbacuje ljude. Samo što se ne kreću svi istim tempom i neki brže napreduju.

3. Nikada ne možete ugoditi svakoj osobi. A ako ne prestanete da pokušavate, onda se pripremate za veliki neuspeh.

4. Umesto da provodite vreme sa površnom osobom samo da ne biste bili sami, uložite ga u knjigu. Biće i zabavnije.

5. Neko ko ne može sebe da pohvali, neizbežno će početi da kritikuje druge.

6. Ako ljudi pokušavaju da vas nateraju da se osećate krivim ili zahvalni za njihovu pomoć, bolje je da im platite za njihove usluge i pustite ih da odu.

7. Vaš najveći neprijatelj nije neko ko vreba u senci i čeka da se okliznete. Vaš najveći neprijatelj ste vi i suočavanje sa ovim neprijateljem može biti zaista teško.

8. Ne obraćajte pažnju nauvrede i kritike. Onog dana kada konačno postignete svoje ciljeve, ništa od ostalog ne bi bilo važno.

9. Razgovor sa prijateljima je bez sumnje dobra stvar. Ali kada razgovarate sa onima koji su vam neprijatelji, naučite toliko novih stvari. Vaši sopstveni nedostaci su samo neke od stvari. Bolje je slušati svoje neprijatelje, nego prijatelje.

10 Nikada nemojte biti previše sebični prema sopstvenoj sreći. Kada ga podelite sa prijateljima, to povećava vašu sreću čineći ih srećnim. Kada to podelite sa svojim rivalima, oni jednostavno moraju da se nose sa idejom da ste vi bolji od njih.

(Sensa)

BONUS VIDEO: