Toksični odnosi tema su o kojoj se često raspravlja i analizira u savremenom društvu. Često se postavlja pitanje mogu li toksični odnosi da se transformišu u zdrave utemeljene na međusobnom poštovanju i ljubavi. Ako ste u takvoj vezi, niste sami. Mnogi od nas imali su toksične veze koje su ostavile duboke ožiljke na našim dušama. Tajna nije u tome da odmah odustanete (iako postoje i jasni znakovi da treba da raskinete), već da učite i radite zajedno sa partnerom kako biste izgradili nešto bolje, piše portal Eva.ro. Evo kako toksičnu vezu možete pretvoriti u zdravu.

Prepoznavanje problema

 Prepoznavanje i priznavanje problema u vezi nije samo korak, već se može smatrati temeljem na kojem se gradi transformacija odnosa. U partnerskim odnosima, potreba za promenom mora da započne iskrenim prepoznavanjem problematičnih područja. Kada prihvatimo da problem postoji, ulazimo u prostor ranjivosti. Ovo nije prijatno mesto, ali je plodno za rast. Priznati problem takođe znači prihvatiti da ni jedan partner nije savršen. Ovo prihvatanje omogućava da oba partnera pristupe jedno drugome sa empatijom i iskrenom željom da izgrade jači i zdraviji odnos. Prepoznavanje nije samo identifikovanje problema, već i otvorenost za pronalaženje rešenja. 

Komunikacija

 Autentična komunikacija je dragocen dar. U vezi, to postaje most koji spaja dva srca, dva života i dve perspektive. Veliki deo otvorene komunikacije je aktivno slušanje - prisutnost u razgovoru, kada zaista pokušavamo da čujemo šta nam druga osoba govori.
Kada odlučimo da nešto kažemo, bitno je da to činimo sa autentičnošću i ranjivošću. Umesto prebacivanja krivice, mi treba da izrazimo svoja osećanja i misli. Ovakvim načinom komuniciranjaizbegava se odbrambeni stav i povećavaju se šanse za istinsko razumevanje. Izrazi poput "Osećam da...", "Volela bih da..." ili "Primetila sam da..." omogućavaju razmenu ideja bez stvaranja bojnog polja.

Terapija za parove

 Svako od nas ima trenutke u životu kada se oseća preopterećeno, zbunjeno ili izgubljeno. Poput svetionika u olujnoj noći, terapeut za parove su svetlo koje nas umerava u mirnije vode. Terapija za parove je poput detaljne karte vaše veze, koja vam pomaže da dentifiikujete prepreke i puteve kojima se ređe ide, ali pune su potencijala. Partnerski odnosiuz pomoć terapeuta mogu da se transformišu i da oba partnera prepoznaju obrasce koje je potrebno promeniti i uskladiti.

Postavljanje granica

 Svako od nas treba da ima dobro definisane granice kako bi zaštitio svoje emocionalno blagostanje.Lične ranice stvaraju prostor sigurnosti i poštovanja. One nam pomažu da definišemo što je zdravo i prihvatljivo u vezi, a šta bi moglo da bude bolno ili štetno.
Rasprava o ovim granicama sa vašim partnerom stvara zajedničku platformu razumevanja. Može biti iznenađujuće koliko su naša očekivanja ponekad različita, čak i u vezama koje dugo traju. Poput nepisanog ugovora, ove otvorene rasprave o granicama daju nam potrebnu jasnoću i čvrste temelje na kojima možemo da gradimo.

Opraštanje

 U činu opraštanja postoji duboka moć. Mnogi ljudi na opraštanje gledaju kao na dar onome koji vam je učinio neku štetu ili naneo uvredu. U stvarnosti oprost je dar koji dajemo sami sebi. To je hrabar korak na putu isceljenja i pronalaska unutrašnjeg mira.
U kontekstu toksičnog odnosa, rane mogu biti duboke i brojne. Ove nas rane mogu zaključati u začarani krug gorčine, ljutnje i tuge.
Oprostiti ne znači zaboraviti ili ignorisati ove rane, niti umanjuje njihovu žestinu. Umesto toga, opraštanje znači da smo prestali da dopuštamo tim ranama da kontrolišu naše živote i stanje uma. Važno je naglasiti da opraštanje ne znači automatski i pomirenje. Možete nekome oprostiti i ipak se odlučiti da se distancirate od te osobe ili situacije. Oprost je više emocionalno oslobađanje, odluka da prestanete da nosite teret negativnosti i nađete način da krenete dalje.

Otkrivanje zajedničkih užitaka

 U središtu svake snažne veze su zajednička iskustva, oni zajednički provedeni trenuci koji su nas zbližili i naterali da vibriramo u istom ritmu. Ponovo otkrivanje zajedničkih užitaka je poput otkrivanja zaboravljene pesme, trenutno nas podseća na srećne dane i intenzivna osećanja prošlih vremena. Bilo da se radi o strasti za plesom, putovanjima ili mirnim večerima pod zvezdanim nebom, ovi trenuci su mostovi između dve duše. U danima kada vam se čini da vam je veza dosadna, zastanite i prisetite se onih aktivnosti koje su vam u prošlosti donosile radost. 

Briga o sebi

 Postoji izreka da se ne može sipati iz prazne posude. Ovaj se koncept savršeno odnosi i na odnose. Ako zanemarujemo  sopstveno blagostanje, kako možemo da se nadamo da ćemo drugima moći da ponudimo istinsku ljubav i podršku? Briga o sebi vitalna je potreba. To je oblik poštovanja prema sebi, priznanje da zaslužujemo trenutke predaha, utočišta i obnove. U vezi, gde se dva života prepliću i utiču jedan na drugi, lična ravnoteža postaje jako važna. Postoji mnogo saveta za brigu o sebi i zaista odvojite vreme da ih razmotrite i iazberete one koji najviše rezoniraju sa vama. Kada odvojimo vreme za regeneraciju, unosimo više jasnoće, energije i pozitivnosti u naš odnos sa partnerom. Obnavljamo naše rezerve strpljenja, suosjećanja i razumevanja. 

Transformacija toksične veze u zdravu je proces, a ne događaj. Potrebno je vreme, strpljenje, trud i pre svega ljubav. Ne zaboravite da ste oboje u istom timu i da radite prema istom cilju: srećnoj i ispunjavajućoj vezi.

Možda će vas zanimati da pročitate i o 7 signala koji govore da veza obećava.

BONUS VIDEO:

Koje su idealne godine za brak Tiktok/ bostonfamilylawyer

 Sensa/M.D.