Svađe između partnera su normalne, pa čak i zdrave. Problem nastaje kada traju predugo i počnu da narušavaju vezu. Ključ za okončanje svađe je razgovor, pažljivo slušanje i brižnost. Morate ostaviti po strani ponos i gordost, smanjiti oprez i dozvoliti drugoj osobi da izrazi svoje mišljenje i emocije, bez osuđivanja. Upravo u tome će nam pomoći revolucionarna metoda 5-5-5.

Šta učiniti sa svađama u vezi?

Metoda 5-5-5 je jednostavan alat za rešavanje svađe koji su izmislile Suzan Klark i Kris Mari Kembel, bračni par i suosnivači Thrive, organizacije specijalizovane za rešavanje konflikata u ličnom i poslovnom životu. Metoda je da tokom sukoba jedan partner govori 5 minuta dok drugi jednostavno sluša. Tada se uloge menjaju. Na kraju, partneri koriste 5 minuta da razgovaraju o pitanju. Jednostavno, zar ne? Ali da bi metod bio efikasan, potrebno je poštovati vreme.

Kako funkcioniše metoda 5-5-5?

Lepota metode 5-5-5 je u tome što partnerima podjednako daje priliku da kaže kako se oseća, a zatim razgovara o tome bez eskalacije sukoba. Ovo potpuno menja način na koji rešavate probleme, jer se više fokusirate na osnovne vrednosti ili ono što uzrokuje spor, a ne na promene u pristupu i uverenje da druga osoba jednostavno nije pravi partner za vas.

Ako smatrate da je metod 5-5-5 težak za primenu, njegovi kreatori preporučuju da počnete sa 3-minutnim diskusijama (3-3-3) i pređete na 5-5-5 kada se partneri osećaju ugodnije. Ne zaboravite da se tokom razgovora fokusirate na svoja osećanja, umesto da optužujete partnera da je izazvao problem.

Kako rešiti svađe u vezi?

Kada koristite metodu 5-5-5, vredi zapamtiti nekoliko pravila. Iznad svega, ne prekidajte partnera. Prema autorima teorije, među parovima je obično slučaj da svaki pretpostavlja da je potpuno u pravu, a da je drugi potpuno u krivu.

Umesto toga, budite radoznali oko tačke gledišta svog partnera i ohrabrite ga da objasni kako je uopšte došlo do takve atmosfere. Ovo će vam pomoći da ga bolje razumete, piše sajt Ofemenin.

Zahvaljujući metodi 5-5-5, vaši sukobi sa partnerom mogu postati prilika da dublje razumevte jedan drugog, umesto da bude izvor beskrajnih svađa. Probajte i vidite koliko efikasno može biti!

Saznajte koje stvari pokazuju da muškarac želi sa vama ozbiljnu vezu.

BONUS VIDEO:

REČ PSIHOTERAPEUTA O IZBORU PARTNERA: To je složena stvar! Evo šta vam treba za stabilnu vezu Kurir televizija

Sensa/A.S.