Oduvek smo se pitali, da li su oni idilični parovi sa naslovnica zaista srećni. Znate, oni što žive u velikoj kući, sa dvorištem u cveću, okruženi belim tarabama. Onaj savršen par sa dvoje dece i zlatnim retriverom, koji se odvozi karavanom na svoj dobro plaćeni posao. Šta se dešava iza njihovih vrata? Da li je taj osmeh perfekcije lažan i šta se iza njega krije?

Većina ljudi ne želi da priča o problemima i toksičnim odnosima, već ostavljaju to za svoja četiri zida. Pa tako imamo primer žena, koje neiskreno izađu i kažu da je trudnoća bila najlepši period za njih, da one sve stižu, da budu domaćice, dobre majke, da se predivno slažu sa svekrvom, da budu lepe i poslovne žene. Druga žena koja sedi kraj ekrana i to sluša, počinje da se oseća loše i pita se šta sa njom nije redu. Zašto i ona nije osetila majčinski instikt, zašto se osećala depresivno nakon porođaja? Kako ona ne može sve da stigne i stalno je umorna? A istina je da je nemoguće sve postići i da ne treba da težimo ka savršenstvu jer ono ne postoji. U redu je da imate sumnje. U redu je da vam ne prija trudnoća. U redu je da ne skuvate ručak danas. Sve je u redu. Ovo je samo jedan od primera, šta građenje lažne slike može da uradi i koliko može da ugrozi nečije psihičko stanje. Svi smo drugačiji i shodno tome na različite načine reagujemo na promene. Jedna od većih promena koja usledi kada otpočnemo zajednički život sa partnerom je prihvatanje od strane roditelja.

Toksično ponašanje svekrve prema snaji ili tašte prema zetu, dosta može da uruši vezu, pa čak i da dovede do raskida. Ovoj temi posvetila se Žanel Mari iz Kanade, terapeut čiji je domen interesovanja komunikacija, a posebno porodična. Takođe je i majka dvoje dece. Mnogi su zapazili njenu izjavu na TikToku, vezano za temu odnosa između svekrve i snaje. Evo šta ona kaže o tome. Mari navodi da je veoma lako prepoznati toksičnu svekrvu jer ona čini sve da biste se osećali loše. Ovo su neke od stvari koje radi toksična svekrva.

• Dolazi nenajavljeno u posete i na taj način remeti vaš životni ritam;
• Dobre osobine unuka pripisuje svom sinu, a loše vama;
• Ogovara vas, a onda se čudi kada ne želite da provodite vreme sa njom;
• Prebacuje da trošite novac njenog sina na sebe, a to su ustvari zajednički porodični troškovi;
• Krivi vas zbog lošeg odnosa sa unucima;
• Konstatno nameće svoju volju i meša se u stvari gde joj nije mesto;
• Odvaja kog unuka voli više, a kog manje;
• Pravi tenzičnu atmosferu između vas i partnera;
• Odbranu vašeg dostojanstva posmatra kao drskost;

Istraživanje je pokazalo da je 60% odnosa između svekrve i snaje i 15% odnosa između zeta i tašte napeto. Reči poput „besa“, „depresije“ i „užasa“ često su korišćene da okarakterišu zategnute odnose.Toksična svekrva štetno utiče na porodičan život. Međutim, nije kriva samo ona, već i muž koji odbija da se zauzme za svoju partnerku i da postavi granice poštovanja i privatnosti. Da biste se zaštitili od negativne energije i svađa, najbolje je da porazgovarate sa partnerom jer vam je neophodna njegova podrška da biste prevazišli ovaj problem. Budite jasni i glasni, ne dozvolite da se ikome pokorite i postavite standarde. Dobre svekrve i te kako postoje i nisu retkost. One podržavaju svoje sinove, njihove odabire, bračne partnere, pružaju bezuslovnu ljubav i podršku. Nemojte da pristajete na manje od toga.

Ako vam je ovo bilo zanimljivo, pročitajte kako odnos sa ocem utiče na veze koje imate sa muškarcima.

BONUS VIDEO:

SVEKRVA CARICA! BILA JE PRVI ŽENSKI SAOBRAĆAJAC Kaznila čak i Milenu Dravić, a Seka se RASPAMETILA kad je čula za KUĆNOG LJUBIMCA Kurir televizija

 Izvor: Sensa